Pojedini profesori traže postupak protiv mentora Siniše Malog

Grupa profesora i istraživača pozvala je Etičku komisiju Univerziteta u Beogradu da pokrene postupak protiv mentora osporene disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog i članova Komisije pred kojom je Mali na Fakultetu organizacionih nauka (FON) branio rad.
Ta grupa zahteva da Etička komisija pokrene postupke protiv mentora i profesora FON-a Ondreja Jaška i Slađane Barjaktarević-Rakočević i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina.
 
"Mi, profesori i istraživači, sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima u naučnom i pedagoškom radu, osećamo profesionalnu i moralnu obavezu da iskažemo svoje mišljenje i utvrdimo eventualne plagijate u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog. Nakon tri i po godine čekanja na odluku nadležnih smatramo da je to naša dužnost", navodi se u zahtevu objavljenom na sajtu doktori.org.
 
Kako se navodi, "nečinjenjem, izbegavanjem profesorske odgovornosti i odugovlačenjem postupka za ocenu plagijata u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog, UB i FON direktno krše osnovna načela MAGNA KARTE, nastavljaju da urušavaju akademski kodeks i stvaraju negativnu sliku Srbije u međunarodnoj naučnoj zajednici".
 
U zahtevu se traži i da se kandidatu Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka i da se ne izvrši njegova promocija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.
 
Zahtev na sajtu potpisali su akademici Dušan Teodorović, Bogdan Šolaja, Đorđe Šijački, profesor i autor teksta na sajtu Peščanik u kojem se prvi put osporava doktorat Siniše Malog, Raša Karapandža, bivša ministarka za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i drugi.
 
Do sada su zahtev potpisale 33 osobe.
 
Na sajtu se navodi i da "plagijat Siniše Malog" nije jedini takav slučaj i da je originalnost više doktorata dovedena u pitanje, kao i da ta grupa veruje da je problem još rasprostranjeniji.
 
"Krećemo od ovog konkretnog slučaja jer je gospodin Siniša Mali svoju doktorsku tezu odbranio na našem najvećem i najznačajnijem univerzitetu. Ovaj izveštaj nema nikakve veze sa politikom, već je napisan zbog brige za položaj i ugled Univerziteta u Beogradu, kao i zbog zalaganja za poštovanje akedemskog kodeksa i etike u naučnom radu", stoji na sajtu.
  • Boro iz Pobede

    14.02.2018 06:27
    Bez reci
    Sto bi rekao veliki "opet nas napadaju ali necete nas uplasiti, mi se nikoga ne bojimo"!
  • Milorad

    13.02.2018 15:47
    Škola
    Kada će se ispitati sporni doktorati u Visokoj poslovnoj školi strukovni studija u Novom Sadu?
  • Kerefeke

    13.02.2018 14:38
    Zelim da uspete u svojoj nameri.
    Medjutim mali je izvrsitelj velikog i taj ga stiti. Bez njega bi mali vec bio na robiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.