Više od polovine građana ne zna da ima pravo na refundaciju o trošku države u privatnim klinikama

Gotovo polovina građana u Srbiji ne zna kome može da se obrati u slučaju da su im prekršena neka prava pacijenata.
Više od polovine građana ne zna da ima pravo na refundaciju o trošku države u privatnim klinikama
Foto: Pixabay
Osim toga, više od polovine smatra da nije ili je samo minimalno informisano o svojim pravima pacijenata, pokazuju rezultati istraživanja Evropskog pokreta u Srbiji.
 
Rezultati održanih fokus grupa u Nišu i Beogradu pokazuju da građani smatraju da nisu blagovremeno obavešteni o promenama koje se uvode u sistem zdravstvene zaštite. Primer je uvođenje novih kartica zdravstvenog osiguranja, čija je procedura zamene stvorila mnogima poteškoće usled neinformisanosti o rokovima.
 
U prilog slabom informisanju građana govori i podatak da gotovo 60 odsto građana nije čulo za mogućnost da kada javna zdravstvena ustanova nije u mogućnosti da pruži određenu zdravstvenu uslugu od roku od 30 dana, osigurana lica imaju pravo da istu obave u privatnoj ustanovi uz refundaciju troškova.
 
Podaci iz istraživanja stavova građana o zadovoljstvu uslugama domova zdravlja pokazuju da građani smatraju da im je dodatno informisanje o pravima pacijenata potrebno i da bi voleli da budu informisani pre svega preko medija i u samim zdravstvenim ustanovama.
 
Sa druge strane, medicinski radnici smatraju da su građani uglavnom informisani o svojim pravima, što govori o prisutnim različitim percepcijama. Ipak, pozitivno je što i jedni i drugi, građani i zdravstveni radnici, smatraju da dodatno informisanje treba da se vrši prvenstveno u zdravstvenim ustanovama.
 
Sve ukazuje na potrebu da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa medijima i organizacijama civilnog društva radi više na informisanju svih građana zauzumajući proaktivniji stav i prilagođavajući se potrebama različitih kategorija građana, zaključuju u Evropskom pokretu.
 
"Naročito je značajno da se promoviše uloga savetnika za prava pacijenata i da se ojača njegova funkcija kao mehanizma za zaštitu prava građana. Naime, prema Zakonu o pravima pacijenata jedinice lokalne samouprave imaju nadležnost da organizuju i obezbede zaštitu prava pacijenata u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu određivanjem diplomiranog pravnika koji će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje. Savetnik za prava pacijenata ima dvostruku ulogu: postupa po podnetom prigovoru pacijenta i daje potrebne savete i informacije o pravima pacijenata", navodi se u zaključku Evropskog pokreta u Srbiji.
 
Takođe, građani u zdravstvenim ustanovama na raspolaganju imaju i Zaštitnika prava osiguranih lica, čiji rad je uređen Pravilnikom o načinu i postupku zaštite prava osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Zaštitnik ima zadatak da pruža informacije osiguranim licima u vezi sa njihovom zaštitom, da pruža i obezbeđuje stučnu i tehničku pomoć u vezi sa ostvarivanjem prava iz zdravstvenog osiguranja, obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu Republičkog fonda o nepravilnostima u vezi sa izvršavanjem ugovornih obaveza davaoca zdravstvenih usluga, vodi podatke o broju i vrsti povrede prava osiguranih lica, kao i da izrađuje i dostavlja izveštaje o radu.
 
Pored toga, Evropski pokret navodi da Ministarstvo treba više da radi na vidljivosti novoosnovane Komisije za borbu protiv korupcije u zdravstvu kao i da njen rad i učinak učini dostupnim javnosti, kako bi se povećalo poverenje građana u zdravstvene ustanove.
 
Detaljnije o istraživanju čitajte OVDE.
  • Каya

    11.03.2018 15:59
    Kako da ne, zakazuje se samo na za naredni mesec, a za ostalo ti kažu da dođeš za mesec dana i zakažeš. Formalno, ne možeš im ništa.
  • Eh

    09.03.2018 22:45
    @ Al
    Ne bi zaradili više kada bi Vam izdali potvrdu.
    Privatno lečenje plaća onaj ko mora, a oni ubacivanjem preko reda dodatno zarade na "časti"
    Samo je pacijent na gubitku
  • Tanja

    09.03.2018 18:56
    Potvrda
    Potvrdu sam sama pripremila i kad nisu hteli u dz da mi je overe lepo sam napisala dopis i poslala svima nadleznim u domu zdravlja i savetniku prava pacijenata u gradsku kucu. U roku od dva dana od prijema pisma svima koji su dobili dopis zvali su me da me obaveste o terminu pregleda. Termin je bio u roku zakazan i obavljan. Treba biti uporan kad imas prava .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.