Udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost sudstva

Predloženim ustavnim amandmanima se smanjuju garancije za nezavisnost sudske vlasti, ocenio je Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije i objasnio da važeći Ustav sadrži odredbu koja zabranjuje politički uticaj na sudije, a iz nepoznatog razloga ta odredba je isključena iz ustavnih izmena.
Udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost sudstva
Foto: 021.rs
Omerović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je predloženim ustavnim izmenama Visoki savet sudstva "oslabljen i pretvoren u instrument vladajuće parlamentarne većine".
 
On je napomenuo da bi u slučaju usvajanja ustavnih amandmana sudije postale manjina u Visokom savetu sudstva, jer će "većinu imati oni koji nisu sudije", a koje bira parlament po nejasnim kriterijumima.
 
"Umanjena je i garancija za nepremestivost sudija", dodao je Omerović i naveo da se to može obavljati pod obrazloženjem da se sprovodi reorganizacija.
 
I Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava smatra da predloženi amandmani za izmenu Ustava Srbije ne obezbeđuju nezavisnost sudstva.
 
Radni tekst 24 ustavna amandmana nema adekvatna obrazloženja o razlozima za donošenje, analizu sadašnjeg stanja i probleme koje treba rešiti, ocenio je Milan Antonijević. On smatra da građani Srbije nisu dovoljno informisani o predloženim izmenama Ustava Srbije i kako će to uticati na njihov život.
 
"Simptomatično je da u nekim amandmanima postoji obrazloženje do određenog dela, a onda kada dođete do suštinske izmene, poput mogućnosti ministra pravde da pokreće disciplinske postupke, taj deo nije uopšte objašnjen", ukazao je Antonijević.
 
On je predočio da se ustavni amandmani pozivaju na pojedina mišljenja Venecijanske komisije, ali da je to učinjeno na polovičan način i da su ta mišljenja "istrgnuta iz konteksta".
 
Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije ukazala je da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost u radu zamenika tužilaca.
 
Ona smatra da Ministarstvo pravde treba da obrazloži predložena rešenja za izmenu Ustava i da mora da odgovori na pritužbe strukovnih organizacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.