Ruski "Noćni vukovi" na putu ka BiH prolaze i kroz Srbiju

Ruski bajkeri "Noćni vukovi" boraviće na trodnevnoj turneji u BiH, iako je njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Hirurg, zabranjen ulazak u BiH, pošto je proglašen opasnošću po nacionalnu bezbednost.
Po istom osnovu u BiH je zabranjen ulazak i Saši Saviću, vođi "Noćnih vukova" u Srbiji.
 
"Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti", izjavio je Zaldastanov, koji je navodno jedan od najboljih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.
 
U okviru devetodnevne rute "Ruski Balkan", članovi ove bajkerske grupe preći će maršrutu od 2.000 kilometara koja obuhvata: Beograd - Novi Sad - Frušku goru - Bijeljinu - Brčko - Banjaluku - Doboj - Valjevo - Čačak - Kruševac - Niš - Belu Palanku - Ćupriju - Jagodinu - Kragujevac - Belu Crkvu - Beograd.
 
Kako je najavljeno, oni bi danas trebalo da stignu u Bijeljinu, odakle će otići za Brčko, a u sredu bi trebalo da stignu u Banjaluku.
 
U Doboju bi trebalo da borave 22. marta, odakle će se vratiti za Srbiju.
 
BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je "reč je o osobama koje su pretnja po sigurnost".
 
Mediji u BiH su objavili da će "Noćni vukovi", njih oko 20, koliko ih dolazi u tu zemlju, biti posebno tretirani pri ulasku i tokom boravka u BiH.
 
"Mi ne možemo reći da oni u punom smislu reči predstavljaju pretnju po sigurnost BiH, ali neke izjave, neke disidentne tonove i neke njihove nagoveštaje možemo dovesti u kontekst mogućih podizanja tenzija u BiH", rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.
 
Prema njegovim rečima, ne bi bio sporan dolazak klasičnih moto bajkera u BiH.
 
"Ali, ako sa sobom nosite određene političke poruke koje u turbulentnom bosanskohercegovačkom vremenu mogu da izazovu određene tenzije i da proizvedu neke vrste straha, naravno da to nije dobro za BiH", kazao je Mektić.
 
Ogranak "Noćnih vukova" u Republici Srpskoj najavio je da će podneti tužbu protiv Mektića zbog, kako su naveli, laži i svakodnevng blaćenja njihovog ugleda.
 
Američka ambasada u BiH ocenila je da dolazak "Noćnih vukova" u BiH negativno utiče na stabilnost, da nije koristan i da ga ne treba podržavati.
 
"Na lokalnim vlastima i odgovarajućim institucijama BiH je da reše ovo pitanje. Pozivamo vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće bezbednosne pretnje", navela je američka ambasada u BiH.
 
Ruska ambasada u BiH je saopštila da predstojeća moto-trka "Ruski Balkan" pokušava "lažno da se predstavi kao pretnja sigurnosti", kao i to da je ta manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, kao i kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.
 
U ruskoj ambasadi su naveli da je reč o neodgovornim pokušajima da se "veštački stvori napetost u BiH", a da je cilj motociklističke manifestacija "popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama".
  • Mi

    21.03.2018 01:38
    Noćni Vukovi
    Ko su ti, koji se, očito, neinformisano usuđuju da pripišu noćnim Vukovima nasilničke sklonosti? Biti rodoljub ili pravoslavac i širiti te ideje nije greh. Možda bi nekima to podsećanje bilo neophodno. S druge strane se dobija utisak da bi neki više voleli da vide NATO avione nego bajkere.
  • Nervirach

    20.03.2018 21:07
    Naprdnjaci, jel Nikolic spremio zastavice da mase pored puta?
  • Sever Srbije

    20.03.2018 19:35
    Putin ih podrzava,naravno da ameri i njihovi dljupci se bune!Pozdrav Pravoslavnoj braci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.