Raste broj tužbi protiv Srbije

Većina tužbi protiv Srbije ostaje nerazrešena od strane domaćih vlasti, pokazuje godišnji izveštaj Saveta Evrope o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, koji je juče objavljen.
Raste broj tužbi protiv Srbije
Foto: Pixabay
Broj tužbi protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u prošloj godini je porastao na 38 novih slučajeva, u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 24, ali ono što zabrinjava je što su skoro svi, njih 37 od 38, slučajevi koji se ponavljaju, odnosno oni koje je Komitet ministara Saveta Evrope već razmatrao.
 
Značajno je opao i broj slučajeva po kojima je Srbija izvršila uspešno sve odredbe presude – te je u prethodnoj godini bilo svega 52 "zatvorena" slučaja u odnosu na 2016. godinu kada ih je bilo 111.
 
Jedini napredak u odnosu na prethodnu godinu vlasti u Srbiji ostvarile su po broju slučajeva koji su "na čekanju", odnosno u kojima je izvršenje presude još uvek u toku, i sada ih ima 148, što je neznatno manje od 162 iz 2016. godine.
 
Što se tiče odšteta koje Srbija treba da isplati po svim presudama – ukupan iznos obeštećenja građanima iznosi nešto više od 147.000 evra, a od toga je naša zemlja u prošloj godini isplatila iznose samo za 21 presudu, dok za 24 nije dostavila informacije.
 
Slučaj nestalih beba još uvek se navodi kao jedna od najvažnijih neispunjenih obaveza Srbije prema Evropskom sudu. Ovde se navodi da Srbija još uvek nije omogućila ispitivanje sudbine dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, što je jedna od glavnih odredbi presude u predmetu "Zorica Jovanović protiv Srbije".
 
Vlada Srbije formirala je Komisiju za istrage o "nestalim bebama" 16. marta ove godine, nekoliko dana pošto je Savet Evrope izvestila da je ovo učinjeno. Komisija za utvrđivanje odgovornosti državnih organa u slučajevima nestanka dece iz porodilišta obrazovana je odlukom Vlade Srbije od 19. marta, u koju je Danas imao uvid, i to kao povremeno telo koje bi svoje zadatke trebalo da obavi za dve godine, sa mogućnošću produženja ovog roka.
 
U sastav komisije ulaze predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za rad i socijalna pitanja, Ministarstva državne uprave i udruženja "Za istinu i pravdu o bebama". Komisija ima mogućnost i da angažuje spoljne saradnike i stručnjake kako bi lakše sprovela istrage.
  • Dr Dusan

    08.04.2018 14:09
    naravno
    Treba tuziti Srbiju i neradnike u drzavnim sluzbama jer se drugacije nista ne mose resiti.Moj slucaj sa katastrom Novi Sad se godinama ne resava i tako da cu podneti tuzbu protiv katastra Novi Sad i Srbije
  • Građanin

    08.04.2018 10:14
    Napredujemo
    Ako sam dobro razumeo članaka - svakako napredujemo?
    Što znači da građani treba da nastave s tužbama protiv države, kako bi jednog dana zaista
    sve bilo kako treba,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija