Pokrenut postupak protiv odgovornih za pogrešnu deklaraciju paradajza, najavljuju se najoštrije kazne

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je pokrenulo postupak protiv odgovornih za grešku u tekstu deklaracije paradajza iz Turske, koji će u slučaju potvrđivanja odgovornosti svi biti najstrože sankcionisani.
Pokrenut postupak protiv odgovornih za pogrešnu deklaraciju paradajza, najavljuju se najoštrije kazne
Foto: Pixabay
Kako se navodio u saopštenju, pre odobravanja svakog uvoza obavlja laboratorijska kontrola koja je u slučaju deklarisanja paradajza iz Turske pokazala da je roba ispravna, ali je greška bila u tekstu deklaracije.
 
Cilj ministarstva je da se kroz intenziviranje kontrola spreči uznemiravanje javnosti u vezi sa zdravstvenom ispravnošću poljoprivrednih proizvoda, navodi se u saopštenju.
 
"Ministarstvo je zato naložilo inspekcijskim službama vanrednu kontrolu svih uvoznika voća i povrća radi otklanjanja nepravilnosti u vezi s deklarisanjem proizvoda koji se uvoze u Srbiju", stoji u saopštenju Minsitarstva poljoprivrede. 
 
Podsetimo da je pre nekoliko dana paradajz sa natpisom da "nije za ljudsku ishranu" uznemirio javnost u Srbiji.
 
Načelnik Fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević, rekao je za "Blic" da su proverili uvoznika, kao i dozvole za uvoz, te da sa sigurnošću može da kaže da je paradajz bezbedan za ishranu.
 
"Utvrđeno je da je paradajz bezbedan za ishranu i dozvoljeno je da uvoznik može da ga stavi u promet. Deklaracija je bila u skladu sa pravilnikom i nije bilo obeležja da kora nije za ishranu. Pretpostavka je, a to smo u razgovoru sa uvoznikom shvatili da je možda došlo do tehničke greške, jer se oni bave i uvozom južnog voća, te je ona ostala na delu deklaracije, kao preporuka i tako napravila pometnju", ističe Milojević.
 
U inspekciji su tada objasnili da je reč o tehničkoj grešci i propustu uvoznika. Takođe, utvrđeno je da je uvezena 21 tona paradajza sa spornom deklaracijom. 
 
Više o celom slučaju možete da čitate OVDE.
  • /

    12.04.2018 09:50
    /
    ovo znaci da ce ipak biti paradajza u polimarkovim proizvodima
  • Salmonela

    12.04.2018 09:27
    Nema vise normalnog paradajza - samo bljutavi crveni plod.
  • populi

    12.04.2018 07:57
    uvek populizam. samo u smrdiji najstroža kazna za paradajz ili lubenicu koja viri na pijaci, a za helikopter unapredjenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija