Građani protestovali ispred napuštene zgrade na Dorćolu

Oko sto građana okupilo se ispred napuštenog vojnog hotela na Dorćolu, izražavajući nezadovoljstvo što su pripadnici Vojne policije ranije izbacili iz tog objekta grupu aktivista "Društvenog centra NNK".
Ministarstvo odbrane saopštilo je da su osobe neovlašćeno boravile u vojnom hotelu na Dorćolu.
 
Od napuštenog vojnog samačkog hotela na Dorćolu, grupa aktivista pokušala je da napravi prostor u kom bi se okupljali umetnici. Ipak, njihov ulazak u objekat Ministarstvo odbrane smatra neovlašćenim upadom na svoju teritoriju i da, kako navode, imajući u vidu loše stanje tog objekta, postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija i povređivanja osoba koje se u njemu nalaze. Prema rečima, aktivista "Društvenog centra NNK", vojni policajci u pratnji ljudi u civilu, jutros oko 6h izbacili su ih napolje.
 
Aktivista tog centra Vladimir Logos da će "Društveni centar NNK" pokrenuti tužbu za bespravno oduzimanje državine zbog kako je rekao, tretmana koji su korisnici centra jutros doživeli tokom intervencije Vojne policije.
 
"Mi imamo izvesno pravo boravišne državine čije trajanje može prestati samo na osnovu sudskog naloga, a naši drugari su jutros iseljeni bez takvog naloga", kazao je Logos, dodavši da očekuje da nadležni razgovaraju o tom problemu, "a ne da sve stavljaju pod tepih".
 
Okupljeni, uglavnom mlađi, nosili su transparente na kojima je pisalo "Protiv terora vlasti", "Solidarnost je naša snaga - Marks 21" i pevali pesme "Budi se Istok i Zapad", "Bandiera rosa". Napušteni vojni hotel obezbeđivali su pripadnici Vojne policije, a ispred samog objekta bilo je i policajaca u civilu. Aktivisti dodaju da ne odustaju od namere da zgradu od stanja rugla pretvore u umetničko utočište. Zato su i organizovali protest.
 
Ovo nije prvi pokušaj da grupa umetnika i aktivista želi da preuredi zapušteni vojni objekat. Tako nešto pokušano je i 2011. godine u napuštenoj kasarni u Novom Sadu, ali aktivisti su i tada ubrzo izbačeni.
 
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros oko 6.00, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, Vojna policija udaljila pet osoba iz vojnog samačkog hotela u Ulici cara Uroša na Dorćolu jer su kako se navodi, neovlašćeno boravile u tom objektu. Ministarstvo je u saopštenju navelo da nije dozvoljen neovlašćen ulaz u vojne objekte, "pogotovo kada je reč o objektima u veoma lošem stanju gde postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze".  "Nadležni organi Ministarstva odbrane će i ubuduće postupati u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima", dodaje se u saopštenju.
  • Smorena

    19.04.2018 09:50
    Ko je gradio kasarne? Vojska? Otkud vojsci pare? Od poreza? Otkud porez? Od gradjana. Klinci, i treba da upadate i skrecete paznju, a ne na "mala vrata" da se neko obogati, sve pricajuci kako ce prodati kasarne, ne bi li resio stambene probleme vojnika, jer to se ocigledno ne desava. Kasarne propadaju, obezvredjuju se, dok cena ne bude po volji nekog investitora.
  • Jacovitti

    19.04.2018 09:17
    Posto se protestanti pozivaju na zakon, onda evo Zakona,

    ZAKON O OSNOVAMA SVOJINSKOPRAVNIH ODNOSA ("Sl. list SFRJ", br. 6/80 i 36/90, "Sl. list SRJ", br. 29/96 i "Sl. glasnik RS", br. 115/2005 - dr. zakon).
    Član 3, Stav 2:
    Svako je dužan da se uzdržava od povrede prava svojine drugog lica.

    I tu se priča završava.
  • Propali student

    19.04.2018 09:07
    @Student
    Dobar dan gosn. Student. Vidim, imate stolicu za učenje koju niste skoro koristili, pa ja doš’o da ja učim na njoj. To je moje pravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.