VIDEO: Najveća epidemija morbila u Srbiji u poslednjih 25 godina

U Srbiji je, posle 25 godina, u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim ishodima posle 20 godina, a tokom epidemije, koja je počela u oktobru prošle godine, zabeležno je 4.858 obolelih i 15 smrtnih ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut, povodom Nedelje imunizacije koja traje do 29. aprila.
Prošle godine je u Evropskom regionu Svetske zdrastvene organizacije prijavljeno 21.315 obolelih, sa 35 smrtnih ishoda, što je četiri puta više u odnosu na 2016. godinu. Epidemije sa 100 i više slučajeva su registrovane u 15 od 53 zemlje, a najveći broj obolelih u 2017. godini je registrovan u Rumuniji (5.562), Italiji (5.006), Ukrajini (4.769), Grčkoj (967), Nemačkoj (927) i Srbiji (702).
 
Epidemije su prouzrokovane padom obuhvata MMR vakcinom u dečjem uzrastu u specijalnim populacionim grupama (koje odbijaju imunizaciju iz verskih i filozofskih ubeđenja, Romi, migranti...), prekidom u snabdevanju vakcinama i nepravovremenim prijavljivanjem obolelih.
 
Obeležavanje Nedelje imunizacije koja traje do 29. aprila ima za cilj da pažnju opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije. 
 
Institut za javno zdravlje Vojvodine, ove godine, pored redovnog obeležavanja kampanje, sprovodi projekat "Vakcine – ovo je odgovor koji vam daju lekari", uz podršku Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada. Za potrebe stanovništva publikovan je plakat "Kolektivni imunitet", agitka "Vakcine – ovo je odgovor koji vam daju lekari", oformljena posebna internet-stranica na kojoj se stanovništvo može dodatno informisati, dobiti odgovor na 37 najčešćih pitanja o imunizaciji, pogledati animirani film i video-klip o kolektivnom imunitetu. 
 
 
Za šta se sve prima vakcina?
 
Prema Kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji vakcinacija se sprovodi protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, tetanusa, dečije paralize, hepatitisa B, morbila, zaušaka, rubele, oboljenja izazvanih virusom influence tip B i oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.
 
Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat na nivou celokupne populacije dece koju prema definisanom uzrastu i kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija, trajnih oštećenja i smrtnih ishoda.
 
Pre uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primeni skoro 50 godina, procenjuje se da je godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba, a iako se proces eliminacije morbila kontinuirano sprovodi u zemljama EU, u oblastima sa niskim obuhvatom registruju se epidemije u opštoj populaciji.
  • Sremac

    24.04.2018 11:14
    Na ovakvom rezultatu se zahvalite SNS-u i ostalim patriJoCkim partijama na vlasti.
    Sposobni su, nema šta.
  • pacijent

    24.04.2018 09:27
    "Prošle godine je u Evropskom regionu Svetske zdrastvene organizacije prijavljeno 21.315 obolelih, sa 35 smrtnih ishoda,"

    To znaci da je u Srbiji bila skoro polovina svih umrlih (15 smrtnih ishoda).
  • Saruman

    24.04.2018 09:09
    Razlog zbog kojeg roditelji ne žele da im se dete vakciniše je dejstvo farmako mafije u Srbiji. Isto kao što postoji i deluje veterinarslo poljoprivredna mafija koja uvozi meso sumnjivog porekla (citaj: crkotine iz svih delova sveta) pa prerađuje u fine paštete i ostale bolesne proizvode, isto tako i Ministarstvo zdravlja primi keš za sklapanje ugovora o kupovini i distribuciji mmra od neproverenih proizvođača i vrši medijsku hajku na neistomišljenike. Roditelj koji voli svoje dete neće dozvoliti da ga truju sa lošim vakcinama. U ovoj zemlji se svašta radi o čemu ne možete ni da zamislite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija