Srbija ne koristi potencijale za upotrebu solarne energije

Srbija još uvek nije iskoristila potencijale solarne energije za dobijanje električne i toplotne energije, iako tokom godine ima više sunčanih dana od mnogih zemalja koje već godinama i u velikoj meri eksploatišu taj obnovljiv izvor energije, izjavio je programski direktor RES fondacije Aleksandar Macura.
Srbija ne koristi potencijale za upotrebu solarne energije
Foto: Pixabay
"Korišćenje te energije u Srbiji na moderan način je još u povoju. Instalirani kapaciteti su gotovo beznačajni", kazao je on na konferenciji "Solarna energiji – budućnost tržišta". 
 
"U ovom trenutku je proizvodnja električne energije iz energije Sunca ekonomski konkurentna sa proizvodnjom električne energije iz drugih izvora", kazao je Macura. On je podsetio da je u Srbiji proizvodnja struje iz energije Sunca bila podstaknuta državnim merama, takozvanim fid in tarifama, ali je kapacitet predvidjen za tu vrstu podsticaja bio ograničen i brzo je iscrpljen.
 
"U ovom trenutku nema novih podsticajnih mera", kazao je on dodavši i da je "realativno skupo povezati male elektrane na elektroenergetski sistem, a postoje i mnogobrojne prepreke koje nisu primerene malim objektima snage dva, pet ili deset kilovata, koji mogu da se instaliraju recimo na krovu".
 
On smatra da bi Srbija trebalo da nadje novi način podsticaja za tu vrstu proizvodnje, jer je i EU odbacila stari metod davanja više novca za struju iz takvih obnovljivih izvora. Dodao je i da bi solarna energija u Srbiji mogla da se u velikoj meri koristi i za dobijanje toplotne energije.
 
Predstavnik Beogradskih elektrene Bojan Bogdnović izjavio je da je to javno preduzeće uradilo analizu ispitivanja mogućnosi uvodjenje solarnog daljinskog grejanja u Beogradu. Kako je objasnio, prve procene su pokazale da bi takav način dobijanja toplotne energije mogao da bude jeftiniji nego kada se za to koristi gas.
 
Izgradnja solarnih panela razmatrana je na nekoliko lokacija u gradu, kao i izrada podzemnih skladišta za tu vrstu energije, a kao prve lokacije se pominju Cerak i Batajnica. Bogdanović je naveo da su u svetu takva postrojenja već dugo u upotrebi, naročito u zemljama na severu Evorpe, koja imaju mnogo manje sunčanih dana nego Srbija i da bi njihova izgradnja ovde bila opravdana.
  • PetarPP

    25.04.2018 13:56
    Mislim da se solarno ovde najviše i koristi... ono "pare na sunce" i sve je u zemlji čuda onda moguće.
  • Orwell Vegan

    24.04.2018 23:06
    Istina
    Pa sta bi sa onim pogonom za solarne kolektore sto su ga otvarali Pajtic i Petrovic? Pojela maca. E sta se tu sve radilo preko tog fonda za 'nove' tehnologije i nikom nista. Svaki nazovi pogon je dobijao oko pola miliona evra. Znam neke od tih potemkinovih 'pogona' da su radili samo kad je dolazila televizija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.