Ukidaju se papirni recepti do kraja godine, važiće samo elektronski

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u celoj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept.
Ukidaju se papirni recepti do kraja godine, važiće samo elektronski
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", elektronski recepti su u opticaju od oktobra prošle godine, kada je prvo uveden u 10 beogradskih domova zdravlja, a od 31. marta i u celoj Vojvodini.
 
Oko funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica, navode "Novosti". Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepata koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u čitavoj Srbiji.
 
"Do kraja aprila, za period od dva do šest meseci lečenja, propisane su 1.322.682 terapije, i to na 18.981.007 e-recepata", navode u Ministarstvu zdravlja.
 
Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, "pokriveno" 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije. Do kraja juna bi na novi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.
 
"Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na e-recept", kažu u Ministarstvu zdravlja.
  • dr Petrovic

    13.05.2018 22:06
    tretiranje stoke
    je posao ove nase vlade i ministara, koje ste birali: neko izlaskom, neko neizlaskom na glasanje
  • oksidant

    13.05.2018 15:18
    Ok jedsn papir manje. Pitanje je da li će to funkcionisati. Znamo da neki još nisu dobili toliko najavljivanje nove zdravstvene knjižice.
    Mađutim on line recepti neće rešiti problem zakazivanja pregleda, koji on line ne funkcioniše jer kao nema termina.
    Kad zakažeš to su uvek meseci čekanja, pa i sledeća godina.
  • LALA

    13.05.2018 09:52
    Da da kako da ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija