Efektiva: Obaveza obavljanja dva tehnička pregleda neustavna

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva saopštilo je se protivi uvođenju dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina.
Efektiva: Obaveza obavljanja dva tehnička pregleda neustavna
Foto: 021.rs
Kako navode u saopštenju, smatraju da taj potez neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, kao i unificiranju cene obavljanja tehničkog pregleda, jer ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge koja se pruža. 
 
"Ova odluka je i suprotna Ustavu Srbije koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj jer se diskriminišu vozači slabijeg imovinskog stanja. Takođe, Članom 82. Ustava kao ekonomsko uređenje zemlje predviđena je otvorena i slobodna tržišna privreda, kao i samostalnost privrednih subjekata, a određivanjem cene tehničkog pregleda se sprečava konkurencija među pružaocima ove usluge, pa samim tim se gubi i kvalitet pružene usluge", navodi Efektiva
 
Na drugoj strani, kako objašnjavaju, osim samih tehničkih pregleda koji bi prihodovali dodatna sredstva, ova odluka pogoduje i prodavcima automobila, novih i polovnih, jer će dobar deo vlasnika vozila starijih od 15 god, zbog velikog nameta koji se uvodi, biti prinuđen da proda staro i kupi novije vozilo. Korist bi u tom slučaju mogle imati i banke i lizing kuće, koje se bave finansiranjem kupovine vozila na rate, gde bi korisnici bili dodatno opterećeni bankarskim kamatama. 
 
"Vlasnici vozila starjih od 15 godina su diskriminisani na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju. Pretpostavka je da vlasnik ovakvog vozila isto poseduje zbog lošijeg materijalnog stanja, te da je tada eksploatacija vozila manja. S druge strane, imamo vozila koja godišnje pređu po 100.000 kilometara, a stara su po nekoliko godina (taksi vozila)", navodi Efektiva. 
 
Takođe, kako ocenjuje Efektiva, potpuno je nelogično da vlasnik vozila starijeg od 15 godina, a koje je kubikaže veće od 2.000 ccm, radi dva tehnička pregleda godišnje zbog starosti automobila i u isto vreme plaća porez na luksuz, jer sigurno je da vozilo starije od 15 god ne može spadati u kategoriju luksuza. 
 
"Stiče se utisak da se kozmetičkim izmenama propisana na teret vozača u Srbiji prevaljuju želje raznih lobija pa i same Agencije za bezbednost saobraćaja, a čija uloga u bezbednosti je zanemarljiva, što dobro znaju vlasnici vozila koji rade razne ateste i reateste (recimo za plinsku instalaciju), a koji kroz taj postupak plaćaju nekoliko nepotrebnih taksi, za koje ne dobijaju gotovo nikakvu adekvatnu uslugu", navodi Efektiva. 
 
Iz Efektive navode da će tražiti ocenu ustavnosti ove odluke.
 
Podsetimo, više od 11.000 građana u samo četiri dana potpisalo je internet peticiju da se ukine dupli tehnički pregled, ali ova peticija nema pravno dejstvo.
  • Vera

    19.05.2018 20:27
    Za Dragana
    I u Francuskoj gde imam registrovan auto star 17 godina, tehnički se obavlja svake druge godine, dok taksi vozila, autobusi i uopšte, vozila namenjena za prevoz putnika, imaju obavezu da obave tehnički svakih 6 meseci. Ja plaćam porez jedan jedini put, kada registrujem auto na sebe, a vlasnici kola starijih od 10 godina plaćaju 50% manje poreza prilikom prenosa.
    Ovde se registracija naplaćuje svake godine???
    Znaju naši političari sve to, ali oni traže načina da iscede narodu što više novca. Zato su izglasali i zakon o zameni tablica svakih 5 godina.
    Ovde se izglasavaju i primenjuju zakoni koji imaju za cilj da pljačkaju i uništavaju narod, a ne zakoni koji bi zaštitili našu životnu sredinu, zaštitila naša deca, naše zdravlje...
  • milunher

    15.05.2018 07:12
    lopovi
    Moj auto je star 15 godina i tvrdim i garantujem da moze 3 godine da ne ide na tehnicki jer je u izvsnom stanju.To je cit lopovluk Jadan je onaj narod kom drzavu vode lopovi i kriminalci
  • Baks

    15.05.2018 02:02
    Aaaaa
    Moze registracija na 6 meseci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija