Neće se oduzimati dozvola za prekoračenje brzine do 30km/h u naselju

Iako je podizanje maksimalne brzine na autoputu sa 120 na 130 km/h izazvalo najviše pažnje javnosti, to nije jedina novina u predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.
Neće se oduzimati dozvola za prekoračenje brzine do 30km/h u naselju
Foto: Pixabay
Ispravljanjem greške iz prethodnih izmena donetih u martu, potvrđene su ranije najave da se vozačima više neće izricati kazneni poeni i zabrana vožnje zbog prekoračenja do 30km/h u naselju, već samo novčana kazna od 10.000 dinara koja se, ako se plati u roku od osam dana, može prepoloviti.
 
Ako u naselju gde je ograničenje 50km/h vozite, na primer, 79 ili 80 km/h dobićete samo prekršajni nalog, piše magazin SAT. Tek ukoliko vozite 81 km/h slede vam novčana kazna od 10 do 20 hiljada dinara, četiri kaznena poena i zabrana vožnje od najmanje 30 dana, što se do sada izricalo za prekoračenje veće od 20 km/h.
 
Druga važna promena jeste dodavanje visoke novčane kazne za nasilničku vožnju
 
Do sada je za taj prekršaj bila propisana isključivo zatvorska kazna u trajanju od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati. Tako ostaje i dalje, ali se sada dodaje i novčana kazna od 120 do 140 hiljada dinara, odnosno do 150.000 ukoliko se nasilničkom vožnjom još i izazove saobraćajna nezgoda. Osim toga, za nasilničku vožnju se izriče i 15 do 17 kaznenih poena, zavisno od toga da li je vozač još izazvao i saobraćajnu nezgodu, kao i zabrane vožnje od najmanje devet meseci.
 
Inače ovo je najteži prekršaj u saobraćaju, u koji spadaju: preticanje kolone preko pune linije, dva prolaska kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, kao i prekoračenje brzine za više od 90 km/h u gradu i za više od 100 km/h van naselja.
  • Dragan

    04.10.2020 17:38
    Maksimalne brzine
    Nekada smo vozili krševe i maksimalna brzina u naselju je bila 60 km h
    Danas se voze kvalitetni autimobili koji dobro leže na putu i dibro koče a brzina smanjena na 50 km h
    Nelogično ali donosi dobre pare
  • Ja

    19.05.2018 12:13
    Ludilo mozga

    Napredne mere Napredne vlasti! Baaas napredujemo...
  • uzas

    19.05.2018 11:13
    Suma je premala, a i da je veca, mnogima ne bi smetalo. Ipak je oduzimanje dozvole i bodovi koji vode u oduzimanje dozvole jedina prava kazna. Evo iskreno, na putu od kuce do posla vozim kroz pet sela i Novi Sad, vozim tacno 70 na sat umesto 50, jer sam spremna da platim kaznu, a nisam da izgubim dozvolu. Ovako cu povecati na 80. Uz napomenu da to radim u zoru kad nema nikog po ulicama sela, a ne u povratku, a ima ko radi i kad su ulice pune ljudi. Trebali su granicu oduzimanja dozvole smanjiti na 60 a ne povecati na 80.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.