Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države od juna

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje 15. juna, izjavila je jutros v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države od juna
Foto: Pixabay (ilustracija)
To znači da će parovi koji učestvuju u procesu vantelesne oplodnje moći o trošku države da sačuvaju reproduktivni materijal za eventualni novi pokušaj.
 
Vantelesnu oplodnju je moguće obaviti u pet državnih i 11 privatnih klinika. Tokom prva tri meseca ove godine država je platila vantelesnu oplodnju za 886 parova, a prošle godine za 3.500. Većina ovih klinika ima opremu za zamrzavanje reproduktivnih ćelija.
 
Zamrznuti embrioni čuvaju se pet godina, a ukoliko parovi to žele mogu potpisati saglasnost da njihovi embrioni budu zamrznuti još pet godina.
 
Sanja Radojević Škondrić je kazala i da će od kraja sledeće nedelje zdravstvene ustanove moći da krenu u nabavku terapije za spinalnu mišićnu atrofiju. Ona je navela i da će terapiju primiti prva grupa koja je za to određena, a da će se naredne nedelje razmatrati i druga grupa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija