Prekoračenje srednje brzine teško dokazivo na sudu

Profesor saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić tvrdi da se plaćanje kazne za prekoračenje srednje brzine na auto-putu može izbeći kad u vozilu ima više osoba.
Prekoračenje srednje brzine teško dokazivo na sudu
Foto: 021.rs

On objašnjava da je na sudu nemoguće dokazati ko je i gde vozio brže od dozvoljene brzine i ko je prekršio Zakon o bezbednosti u saobraćaju.

"Kad zaustavite vozača zato što je imao veću prosečnu srednju brzinu od dozvoljene između dve naplatne rampe, vozač može da kaže "Nisam ja vozio brže, ima nas četvoro u vozilu i menjali smo se". On može da tvrdi da ne zna ko je i gde napravio prekršaj, a mogla su i dvojica da pogreše. U takvim situacijama na sudu neće moći da se dokaže ko je napravio prekršaj, a sme biti kažnjen samo onaj ko je prokoračio brzinu. Sud ne sme da kažnjava paušalno", navodi Vujanić za "Kurir" i dodaje da u zakonu nigde ne piše da vlasnik vozila mora da plati kaznu.

Pored ove nelogičnosti, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja Vujanić navodi još jednu, a to je nemogućnost utvrđivanja tačne lokacije na kojoj je prekršaj napravljen. To znači da se neće znati koji je sud nadležan, pošto se neće znati da li je neko ko je putovao od Šida do Niša prekoračio brzinu na teritoriji Beograda, Jagodine, Paraćina ili Aleksinca.

"U ovakvim situacijama osim što ne znamo ko je napravio prekršaj, ne znamo ni gde je on napravljen, a nadležnost sudova je po mestu gde je prekršaj učinjen", kaže Vujanić.

Advokat Vojin Biljić za beogradski list navodi da kod srednje brzine nema utvrđivanja jasnog činjeničnog stanja, pa vozač ne može da odgovara ni za krivično delo ni za prekršaj.

"Bez utvrđivanja jasnog činjeničnog stanja imate samo pretpostavku činjeničnog stanja na koje se primenjuje pravo. To je protivno osnovnim pricipima krivičnog zakonodavstva tim pre što se zakon ne primenjuje isto na sve učesnike u saobraćaju. Kad policajac meri brzinu na jednom mestu, on piše kaznu svakome ko je prekoračio dozvoljenu brzinu, dok kod merenja prosečne brzine neko može da vozi i 180 na sat, pa da napravi pauzu pola sata i da ne plati kaznu. To je onda selektivna primena zakona", kaže Biljić.

Podsetimo, srednja brzina počela je da se meri na svim auto-putevima u Srbiji krajem aprila. 

Sistem merenja počeo je u septembru prošle godine. Reč je o projektu MUP-a i "Puteva Srbije", koji mere srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži na auto-putu, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Plan je bio da svi koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas budu kažnjeni.
 
Pre početka primene projekta, objašnjeno je da su sve naplatne stanice pokrivene kamerama, povezane optičkim kablom i da imaju jedan centralni server.
 
Sistem merenja srednje brzine na autoputu koristi se već dugi niz godina u više evropskih zemalja.
  • dule

    21.05.2018 16:06
    Jel to mozda vazi i za parkiranje?

    Mislim i tu vlasnik moze da kaze kako on nije parkirao vozilo na mesto zabranjeno za parking i da ne zna ko je vozio a da recimo njegova zena nekad koristi vozilo?
  • Komsha

    21.05.2018 14:12
    Advokati...
    Cilj je na prvom mestu da se uspori saobracaj, a ne da se otimaju novci. Problem sa advokatima je sto su tu da pomazu onima koji imaju da plate, koliko god da su bahati i koliko god da krse propise i ugrozavaju druge ucesnike
  • Мунгос

    21.05.2018 13:30
    Узалуд ово причају професор и адвокати.
    Као да не знају да је тако у целој Европи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija