Nameštaju tendere tako što se dogovore ko će pobediti

Nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama, spadaju među najteže povrede konkurencije.
Nameštaju tendere tako što se dogovore ko će pobediti
Foto: Pixabay
To je izjavio predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović na Prvom forumu javnih nabavki, na kom je predstavio nove alate u borbi protiv nameštenih tendera.
 
"Ova povreda može imati različite forme, ali uvek se svodi na jedan isti ishod: ponuđači, koji su međusobno konkurenti u konkretnom postupku javne nabavke, unapred su dogovorili koji od njih će pobediti na tenderu, po kojoj ceni i pod kojim uslovima", naveo je Obradović. 
 
On je, kako se navodi u saopštenju Komisije, upozorio da svako od tržišnih učesnika koji je spreman na tu vrstu dogovaranja u postupcima javnih nabavki rizikuje da bude sankcionisan novčano i to kaznama koje se mogu kretati i do 10 odsto prihoda kompanije u prethodnoj godini, kao i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu. 
 
Prema njegovim rečima, ne postoji savremeno uređena država u kojoj efikasan sistem javnih nabavki nije jedan od prioriteta zemlje u kojoj su institucije države veliki investitori odnosno kupci roba i usluga, a među kojima je i Srbija, nesumnjivo imaju izazovniji posao da sistem javnih nabavki permanentno usavršavaju, čine ga transparentnijim i što manje poroznim. 
 
Istakao je da Komisija za zaštitu konkurencije svakodnevno radi na otkrivanju slučajeva nameštanja javnih nabavki, svesna činjenice koliko je važno da se sredstva poreskih obveznika koja se troše kroz sistem javnih nabavki, namenski koriste. 
 
Komisija je sačinila uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je dostupno na njenom sajtu, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije, od nedavno koristi i sofversku alatku koja pomaže detekciju eventualnih nameštanja ponuda odnosno dogovora ponuđača u postupcima javnih nabavki. 
 
Program, dodaje Obradović, omogućava da stručnjaci Komisije unošenjem različitih parametara, kao što su cene, uslovi javne nabavke ili delovi ponuda, brže i efekasnije mogu da istraže veći broj javnih nabavki. 
 
"Upotreba ove alatke nam pomaže da efikasno skeniramo određenu javnu nabavku i vidimo koliki je stepen postojanja indicija potencijalnog nedozvoljenog, kartelskog dogovora", zaključio je Obradović.
 
Podsetimo, nakon istraživanja o problemima u sistemu javnih nabavki Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je predstavio onlajn igru nameštanja tendera u Srbiji. Igru možete igrati OVDE.
  • JS

    24.05.2018 22:49
    Ajde..
    A mi kao nismo znali... Mene samo zanima sta ce se konkretno i zaista preduzeti povodom toga?
  • Fox

    24.05.2018 13:47
    A kako bi inace clan Vlada kupio dzipa i novi stan?
  • Nervirach

    24.05.2018 13:31
    Nema toga sto srbin, porodicni covek i patriJota nece obesmisliti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija