Šabić pripremio olakšice za razumevanje nove uredbe EU

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je, povodom početka primene Opšte uredbe Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije o zaštiti lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti i slobodnom kretanju takvih podataka, listu najčešće postavljenih pitanja na koja je dao odgovore.
U ovom dokumentu, kako je saopšteno, Poverenik je pokušao da odgovori i na pitanje da li se Opšta uredba primenjuje na rukovaoce iz Republike Srbije, kao i koje su obaveze u slučaju da se primenjuje.
 
Poverenik se nada da će se brojne dileme sa kojima se suočavaju, kako pojedinci na koje se podaci odnose, tako i pravna lica koja žele da posluju u Evropskoj uniji ili da posluju sa licima iz Evropske unije, rešiti po usvajanju odavno neophodnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
 
Opšta uredba se u Evropskoj uniji primenjuje od 25. maja 2018. godine, neposredno u svim državama članicama.
 
Republika Srbija obavezala se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju da će uskladiti nacionalno zakonodavstvo u oblasti zaštite podataka sa pravnim tekovinama Evropske unije.
 
Pitanje zaštite podataka o ličnosti od značaja je za pristupanje Evropskoj uniji i tema je pregovaračkih Poglavlja 23 "Pravosuđe i osnovna prava" i 24 "Pravda, sloboda i bezbednost", ističe Poverenik.
  • Мунгос

    26.05.2018 19:10
    Јак закон, чим мора да се прави Упутство да би се разумео.
    Очекујемо ускоро и Упутство за разумевање упутства.
    Можда ће то да помогне.
    Брине ме што се Србија већ 18 година усаглашава са правним тековинама Уније, а никако да постигне неки резултат. Вероватно зато што су и правне тековине ЕУ врло обимне, њихови закони су написани на 140.000 страница, хајде сада да видим познаваоца Европских вредности да је све то прочитао.
    Даље, није ми јасно како је Шабић разумео ове правне тековине ЕУ и у стању је да напише Упутство. Не зато што сумњам у његову интелигенцију, већ зато што ми је невероватно да Американци нису разумели, а Шабић јесте?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.