Lingvistima smeta što je "srpsko" državljanstvo izbačeno iz pasoša

Odbor za standardizaciju srpskog jezika smatra da je loše rešenje da se u pasošu Srbije u rubrici "državljanstvo" umesto "srpsko" upisuje isključivo "državljanstvo Republike Srbije".
Lingvistima smeta što je "srpsko" državljanstvo izbačeno iz pasoša
Foto: Pixabay
To ne daje mogućnost izbora i vrlo je loše i sa jezičkog i sa nacionalnog stanovišta.
 
Odbor navodi da je ovo mišljenje dostavljeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i Nebojši Stefanoviću i zaštitniku građana Zoranu Pašaliću.
 
U saopštenju Odbora podseća se da od 1. oktobra u pasošima Srbije u rubrici državljanstvo više neće pisati "srpsko" već "državljanstvo Republike Srbije" i da je ta izmena doneta na zahtev Stranke za Sandžak, upućen Zaštitniku građana, što je MUP Srbije prihvatio.
 
Odbor ističe da u celoj proceduri zamene "srpskog" državljanstva državljanstvom "Republike Srbije" ni zaštitnik građana, ni MUP ni bilo ko drugi od državnih organa Srbije nije našao za shodno da zatraži mišljenje nijedne filološke institucije, pa čak ni Odbora za standardizaciju srpskog jezika.
 
Odbor ocenjuje da vlasti u Srbiji, ili oni što imaju njihovu podršku, godinama sistemski brišu pridev "srpski", gde god im se učini da bi mogao asocirati na značenje "pripadnost Srbima" i time svesno vrše nasilje nad srpskim jezikom, izlazeći u susret onima kojima taj pridev smeta u svim značenjima i kontekstima.
 
"Zato, ako Srbija hoće da bude saglasna celom kulturnom svetu, i državljanstvo treba da piše kao što ga piše sav taj kulturni svet - prisvojnim pridevom - srpsko, a ne prisvojnim genitivom - Republike Srbije", ocenjuje Odbor.
 
U suprotnom, ističe Odbor, teško je ne pomisliti da je reč o preziru prema srpskom imenu, odnosno samoporicanju srpskog imena u samoj Srbiji.
 
Odbor smatra da je možda potrebno pokrenuti i inicijativu za usvajanje "zakona o zaštiti srpskog imena", budući da neće proći mnogo vremena, a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije, jer asocira na Srbe, poput "srpskog državljanstva".
 
U saopštenju se podseća da su Odbor za standardizaciju srpskog jezika osnovale sve kompetentne ustanove za proučavanje srpskog jezika sa čitavog srpskog jezičkog prostora (akademije SANU, CANU i ANURS, Institut za srpski jezik SANU, sve katedre srpskog jezika, Matica srpska i SKZ).
 
Odbor navodi da ne samo da nije zatraženo mišljenje nijedne filološke institucije povodom promene u rubrici državljanstvo u pasošu, nego niko nije pogledao ni rečnike srpskog jezika, niti srpskohrvatskog, da provere značenje reči srpski. Odbor objašnjava da u svim tim rečnicima "srpski" ima značenje "koji se odnosi na Srbe i Srbiju".
 
Odbor obrazlaže da "srpsko" uz odrednicu "državljanstvo" može značiti samo "državljanstvo Srbije" jer se upisuje u rubrici imenovanoj "državljanstvo", što ima značenje "pripadnost određenoj državi".
 
S druge strane, ističe Odbor, uz odrednicu "nacionalnost", pridev "srpski" znači "pripadnost srpskom narodu".
 
S obzirom na to da uz reč "državljanstvo" pojam "srpski" znači samo "onaj koji živi u Republici Srbiji", Odbor ističe da zbog toga taj termin uz odrednicu "državljanstvo" nikako nije lingvistički moguće protumačiti kao pridev "srpski" u značenju "koji pripada srpskom narodu", kako su to učinili Bošnjaci i zaštitnik građana.
 
Odbor podseća na primere državljanstva u pasošima Kanade, Slovenije, Hrvatske, gde uz državljanstvo piše "kanadsko", "slovenačko", odnosno "hrvatsko".
 
Odbor ističe da zaštitnik građana i MUP, mimo lingvistike, žele da daju vlastita tumačenja značenja reči srpskog jezika, odnosno da "nameću" svoja tumačenja, bez ikakve konsultacije sa lingvistima.
  • Tamara

    08.04.2022 17:32
    Republika Srpska
    A šta su Srbi iz Republike Srpske koja je entitet BiH u kontekstu državljanstva onda? Jesmo li Srbi ili državljani BiH?
  • Мунгос

    31.05.2018 16:50
    @ Autonomaš,
    Добро си ово рангирао по географским појмовима. То је у реду.
    После си се мало занео, кажеш „Vojvođani neće da žive pod Srbijancima tj. Srbijom…..“, али ти немаш уопште обзир према другима. Одбијаш да неколико вас Војвођана живи под Србијом. Чак и тај Ваш осећај уважавам, ја бих га решио на један праведан начин: Уколико одбијаш, лепо одеш у своју матичну државу, задовољиш своје националне осећаје, плус скочи ти стандард.
    Чак се и не зна колико има Војвођана у Војводини. На задњем попису није постојала колона у којој би се резервисало место за бројање. Уместо да кренеш да од почетка градиш републику, ти почињеш да тражиш од Срба да одбију да живе под Србима.
    Иначе, замисли се, да ли ће неки Мађар да пристане да замени своју нацију у нацију која је на климавим ногама, а зове се Војвођанин, Војвођанер, шта ли. Неће. Хрват такође неће, није блесав. Преостаје ти да кренеш од врата до врата, па да почнеш да убеђујеш Србе да не желе да живе у Србији.
    Или да замолиш НАТО пакт. Ако те НАТО послуша, јесте да би се твоја држава звала Независна Држава Војводина, али то не би решило твоје државничке проблеме. Јер, нема толико врба колико има Срба.
    Или да замолиш комунизам да се опет врати. Кам тешко.
    Иначе, подсетио си ме на једну причу са тужним завршетком. Она гласи:
    - Тата, тата, ја бих републику.
    - И ја бих сине.
    - Тата, тата, гађају нас неки са тетра паковима.
    - Бежи сине, и не окрећи се (не окрећи се сине), то је Јогурт револуција.
  • Autonomaš

    31.05.2018 01:51
    Srbi i Srbijanci
    Srbijanac je lokalitet kao i Sremac. Srbijanac rođen u Kragujevcu je Srbin, ali može biti i Hrvat. Isto kao i Vojvođanin. Jer Srbi su nacija, a Srbijanac likalitet, regija. Vojvođani su Srbi, ili Hrvati, Mađari, Rumuni... Za osobe koje danas žive u Vojvodini, ali su rodom iz bivše Uže Srbije (tzv. UŠAS), često se kaže da su Srbijanci ili Gedže. Vojvođani neće da žive pod Srbijancima tj. Srbijom i zbog toga je nastala Jogurt revolucija i krvavi raspad Jugoslavije. U okviru SFRJ mi smo imali svoju APV što se Srbijancima nije sviđalo. Nakon što se odvoji Kosovo počeće odvajanje Vojvodine. Dakle, tada će Srba biti i u Srbiji i u Vojvodini, ali u Vojvodini će oni biti Vojvođani, a u Srbiji Srbijanci. Recimo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija