Nestalo više od 140 umetničkih dela iz ambasada i rezidencija SFRJ

Iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije nestalo je više od 140 vrednih umetničkih dela, a Srbija će odgovor o nestanku zatražiti preko Interpola.
Nestalo više od 140 umetničkih dela iz ambasada i rezidencija SFRJ
Foto: Pixabay
To je za "Novosti" rekao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i srpski predstavnik u Mešovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović. On je uveren da se deo ove bogate umetničke baštine, koju su najvećim delom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, već da su slike "razvučene" negde po svetu. 
 
"Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija", rekao je Odalović. 
 
Prema saznanjima "Novosti", najviše dela, četrdesetak, nedostaje u Rimu. To su, kako navodi list, uglavnom grafike slovenačkog umetnika Božidara Jakca, najpoznatijeg portretiste Josipa Broza Tita. 
 
Od dela srpskih umetnika u ambasadi u Rumu nedostaje "Devojka sa pticom" Miodraga B. Protića. Nekih umetničkih dela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu. Prema navodima lista, nedostaju platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice... 
 
Do 2017. raspoređeno je ukupno 1.416 umetničkih dela. Srbija je "po nacionalnom ključu" dobila 791, Hrvatskoj je pripalo 325, Sloveniji 194, Makedoniji 59, a BiH 47 umetnina. 
 
Odalović podseća da je od 15. septembra 2016. godine do 1. novembra 2017. realizovana primopredaja diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Buenos Ajresu, Limi, Sao Paulu, Meksiku, Alžiru, Kopenhagenu, Frankfurtu, Štutgartu, Najrobiju, Tunisu, Akri, Kairu, Pjongjangu, Minhenu, Džakarti, Braziliji... 
 
"U toku je primopredaja u još nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Raspodela kulturnih dobara odvija se uglavnom bez poteškoća i svedena je na ekspertski nivo i uvažavanje stavova struke svih država sukcesora", rekao je Odalović.
  • Novosadjan

    14.06.2018 11:55
    Mozda su nasi nosili na procenu pa hitno morali u wc a umetnine u frci poneli
  • limanac IV

    14.06.2018 10:03
    Pokrali ambasadori...
  • Pupi

    14.06.2018 09:06
    Samo ? :) Nostalgicno - balkan... A sto su popljackali narod?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija