Pozitivno mišljenje o EU 39 ima odsto građana Srbije

Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 odsto građana Srbije, dva odsto manje nego u istraživanju koje je rađeno prošle godine.
Pozitivno mišljenje o EU 39 ima odsto građana Srbije
Foto: Pixabay
Među njima najbolje mišljenje imaju upravo mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar. Nasuprot tome, negativnu sliku o EU ima 22 odsto građana, dok je neutralno čak 37 odsto njih. 
 
Istraživanje Eurobarometra sprovedeno je od 17. do 28. marta ove godine, a učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU i zemalja kandidata. 
 
Rezultati Eurobarometra pokazuju da građani Srbije nemaju veliko poverenje u nacionalne institucije, niti u EU. Podaci pokazuju, da Vlada Srbije uživa poverenje kod 44 odsto građana, parlament kod 33 odsto, dok je nepoverenje prema tim institucijama iskazalo čak 49 odsto. Poverenje u EU ima 36 odsto građana Srbije, za jedan odsto manje nego prošle godine, a 48 odsto nema poverenja. 
 
Na pitanje šta za njih lično znači Evropska unija, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u članicama EU (52 odsto), odgovorilo je: sloboda putovanja, studiranja i rad bilo gde u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20). 
 
Prema podacima koji su dobijeni, tri četvrtine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će se stanje promeniti za godinu dana. Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto građana Srbije, četiri odsto manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, što je četiri odsto više nego 2017. godine. 
 
Više od polovine građana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 odsto da je dobra. 
 
Da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine veruje 29 odsto stanovnika isto kao i u prethodnom istraživanju, dok 26 odsto smatra da će se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da će se stanje promeniti. Takođe je najviše onih koji ne misle da će se promeniti ni ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimistično, a 18 odsto pesimistično. 
 
Što se tiče zaposlenosti, najveći broj građana misli da u ovom polju neće biti promena. Pa tako u pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji, malo je više onih koji veruju da će se situacija poboljšati, 31 u odnosu na 28 odsto, dok 36 odsto ispitanika smatra da neće biti većih promena. 
 
Najveći izazovi s kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova života (22), kriminal (21) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13). 
 
Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uslovi života i nezaposlenost. 
 
Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost. Poverenje u Uniju je u porastu, a podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.  Evropska komisija je saopštila da, prema istraživanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji veruje da se njihov glas čuje najveći je od 2004. 
 
Jedan od glavnih zaključaka istraživanja jesu rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška evru.
  • /

    17.06.2018 09:55
    /
    toliki odliv u eu a za nju ja samo 39%, ma daj

    kada na anketama ne bi ucestvovali onisa '@' procenat bi bio veci

  • BB

    17.06.2018 09:47
    Generalno EU mi je ok, bolje opcije nemamo. Varijanta sa Rusima mi se ne dopada, mislim da bi nas Ruje samo iskoriscavale, cak i kao bure baruta protiv EU.
  • Bora

    17.06.2018 09:22
    Oduvek sam bio pristalica ulaska u EU, jer sam izbliza video koliko je to dobro. Ono što me nervira je dozvoljavanje ovoj bulumenti na vlasti da nam radi to što nam radi, pri čemu ih mnogi zvaničnici glasno podržavaju. Bar do skoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija