U Srbiji se preradi samo deset odsto uvezenih sijalica

U Srbiji se godišnje reciklira 100 tona sijalica, što je oko deset odsto od količine uvezenih sijalica, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.
U Srbiji se preradi samo deset odsto uvezenih sijalica
Foto: Pixabay
Firme i građani, kako se navodi, obično bacaju sijalice zajedno sa ostalim otpadom, iako se polomljene ili nepropisno odložene sijalice smatraju opasnim otpadom i mogu zagaditi životnu sredinu i imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.
 
Sakupljaju se i recikliraju sve vrste sijalica, fluorescentne cevi i lampe iz industrije ili javnog osvetljenja, kao i iz domaćinstava.
 
Opasni otpadi iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora kao i živina isparenja. 
 
"Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa i ne predaju se ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, kao što se u Srbiji uglavnom radi, mogu lako da zagade zemlju i vodu i da nanesu teške posledice zdravlju ljudi", navedeno je u saopštenju Udruženja reciklera.
 
Ističe se da se opasan otpad od sijalica pakuje i skladišti u posebnim magacinima, a zatim se transportuje u specijalizovana postrojenja u zemlje EU gde se uništava. Ferozni i obojeni metali se prosleđuju domaćim ovlašćenim firmama na dalji tretman, a plastika se uglavnom izvozi u inostranstvo.
 
Šteta je, kako ukazuju recikleri, što za dobijeno staklo, velike čistoće i potencijala za dalju primenu u staklarskoj ili laboratorijskoj industriji, nema potražnje u Srbiji pa mora da se preda ovlašćenim sanitarnim deponijama.
 
Jedino mesto za reciklažu sijalica u Srbiji, postrojenje za reciklažu u Pančevu, koristi mali deo svojih kapaciteta za preradu.
 
"Da bi se prikupio veći broj sijalica, potrebno je veće zalaganje nadležnih organa za organizovano postavljanje namenskih kontejnera za sakupljanje, ali i mnogo rigoroznija kontrola inspekcijskih službi kod kompanija i institucija, generatora tog otpada", preporučilo je Udruženje reciklera Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija