Češka od septembra olakšava zapošljavanje radnika iz Srbije

Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju, kako bi češka preduzeća po olakšanom i ubrzanom režimu mogla da potraže 1.000 radnika godišnje.
Češka od septembra olakšava zapošljavanje radnika iz Srbije
Foto: Pixabay
Privredna komora Češke, zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane radnike, tražila je još prošle godine da se napravi program po kome radnik u Češku može da dođe na rad duži od tri meseca osim 19.600 Ukrajinaca godišnje i po 1.000 Filipinaca i Mongola, proširi i na Srbiju. Ministarstvo spoljnih poslova predlaže zato da uskoro vlada usvoji program Režim Srbija, za 1.000 zaposlenih godišnje koje preduzeća ne mogu da nađu u Češkoj.
 
Poslednjih meseci bio je povećan interes čeških preduzeća za radnike iz Srbije, a ambasada Češke u Beogradu nije u stanju da izađe na kraj sa porastom zahteva za vize od 100 odsto, i čekanje da se podnese zahtev se proteže i na tri meseca, navodi iz obrazloženja češkog MSP-a današnje Pravo.
 
Preko olakšanog režima koji bi za Srbiju trebalo da važi od septembra ove godine, češka preduzeća sa više od 10 zaposlenih koja posluju najmanje dve godine u proizvodnji, uslugama ili javnom sektoru, uz preporuku agencije Čehinvest ili asocijacija privrednika, mogu da potraže kvalifikovanu radnu snagu i u Srbiji a za radnike koje nađu da zatraže po ubrzanom jednostavnijem režimu kartu zaposlenog i radnu dozvolu.
 
Preduzeća su dužna da radnika iz Srbije zaposle na najmanje godinu dana i to po istim uslovima i uz istu platu kakvu imaju češki zaposleni, a ako preduzeće traži više od 30 radnika, mora da postigne dogovor sa predstavnicima lokalnih vlasti u mestima gde će srpski radnici biti smešteni.
 
"Kontrolisani dolazak radnika koji zaista žele kod nas da rade i da zarađuju je koristan za našu privredu. Važno je i da se provere ljudi koji žele da rade u Češkoj, da li imaju čist izvod iz krivičnog registra", rekao je za dnevnik Pravo predsednik Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta Vit Rakušan.
 
Problem nedostatka radne snage u regionu Srednje Evrope dramatično se pojačava poslednje dve godine, a krajem maja u Češkoj poslodavci su nudili 283.243 slobodna radna mesta, od čega se procenjuje da bi strani radnici mogli da popune čak 194.049. Nedostatak radne snage i problemi čeških preduzeća koji zbog toga moraju da otkazuju neke isporuke, propadaju im poslovi ili kao najveći proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, razmatraju da prošire proizvodnju u neku drugu zemlju, jer u Češkoj ne mogu da nađu radnike, prvi put je ove godine naterao Čehe da revidiraju uvrežene predrasude da im Ukrajinci, Srbi ili drugi stranci kradu radna mesta.
 
Dok je u proleće 2014. kada je nezaposlenost dostizala u Češkoj 8,3 odsto, čak 73 odsto Čeha prema redovnoj anketi agencije STEM smatralo da zbog stranaca Česi ne mogu da nađu posao, u aprilu ove godine, kada je stopa nezaposlenosti pala na 3,2 odsto, na gastarbajtere tako negativno gleda sada 49 odsto Čeha.
 
Povećao se i procenat Čeha koji su uvereni da je dolazak stranih radnika jedino rešenje za probleme privrede, sa 41 odsto u martu 2014. godine, na 55 odsto ovog aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.