Podrška pet odsto građana za pokretanje građanske inicijative

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi kojima se, kako je rečeno, postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova.
Podrška pet odsto građana za pokretanje građanske inicijative
Foto: 021.rs
Uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave i građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a javnost će biti uključena u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenata.
 
Važna novina je da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa.
 
Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad. Broj lokalnih funkcionera zavisiće od broja stanovnika opštine ili grada, a uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da, kako se navodi, one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana.
 
Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.
 
Bor i Prokuplje dobili status grada
 
Bor i Prokuplje su dobili status grada, odlučila je danas Skupština Srbije koja je usvojila izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Bor i Prokuplje bile su jedine dve opštine koje su centri regiona i sedišta upravnih okruga bez statusa grada.
 
Bor je status grada prvi put dobio 1947. godine, ali je kasnijim zakonima o teritorijalnim organizacijama zemlje predviđeno da bude opština.
  • Лука Лабан

    20.06.2018 22:37
    Глупост, ми живимо у постдемократском времену.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija