Savet Evrope upozorio Srbiju: Policijsko nasilje nad privedenim ljudima mora da prestane

Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja (CPT) pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zastavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama.
Savet Evrope upozorio Srbiju: Policijsko nasilje nad privedenim ljudima mora da prestane
Foto: 021
Izveštaj CPT-a navodi da je primio brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradskim sredinama, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je Savet Evrope. Neadekvatno postupanje obuhvata šamarenje, udaranje, šutiranje, kao i udaranje policijskim palicama i drugim predmetima poput bejzbol palica, ali i izlaganje šokovima od električnih aparata tokom ispitivanja.  
 
"Organi Republike Srbije moraju da prihvate činjenicu da je neadekvatno postupanje policijskih službenika prisutno; to nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi posebno među kriminalističkim inspektorima", navodi se u izveštaju sastavljenom na osnovu posete delegacije CPT-a Srbiji u junu prošle godine.  
 
CPT je pozvao vlasti da se primeni suštinski drugačiji pristup metodama policijske istrage zasnovan na tačnim i pouzdanim informacijama, a ne na priznanju, kao i da se opreme zasebne prostorije za saslušavanja opremljena audio i video opremom.  
 
Vlasti u Srbiji treba da se suprotstave kulturi nekažnjivosti koja prožima delove različitih policijskih snaga u zemlji, piše CPT i dodaje da je od suštinskog značaja da se sprovode delotvorne istrage o navodima o neadekvatnom postupanju i da krivična dela policijskih službenika budu kažnjena.  
 
U izveštaju je navedeno i da treba ispraviti uočene nedostatke u pogledu kasnog obaveštavanja o pritvoru, korišćenju usluga branilaca po službenoj dužnosti, kao i nedostataka u poverljivosti lekarskih pregleda privedenih. 
  • Milicajac

    22.06.2018 11:12
    Policija i sudstvo su u sprezi, kad dobiješ po bubrezima i priznaš da si ubio i Kenedija odrape ti kaznu koja im odgovara.
  • bas kontra

    21.06.2018 19:57
    policijo samo ozezi. Uskoro ce stanje biti takvo da gdegod udare nece biti ni kolateralne stete sem u zabavistu.
    Policija da slusa narod on je placa a politcari one koji njih placaju.
  • sasa

    21.06.2018 18:33
    po naredjenju
    ja sam pisao prijavu unutrasnjoj kontroli za zagledanje u genitalije, jedino sto nikako MUP ne moze da opravda, a zapravo su ozbiljno zloupotrebili specijalna ovlascenja iz zakona o policiji. i to su pokusali da ignorisu ali posto je to seksulani napad, nisu imali kud nego da mi se izvinjavaju. da sam kojim slucajem pisao za prekoracenje ovlascenja, opravdali bi sa "bla bla bla, bas nas briga"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.