Godinu dana zatvora zbog napada na nemačkog gej aktivistu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora Stefana Vukičevića zbog napada na nemačkog gej aktivistu Denisa Honiga, u septembru 2014. godine na Zelenom vencu u Beogradu, dok ga je pravosnažno oslobodio optužbi za krivično delo rasne i druge diskriminacije.
Godinu dana zatvora zbog napada na nemačkog gej aktivistu
Foto: 021.rs
Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom je Vukičević osuđen zbog krivičnog dela teška telesna povreda. Honig je upućen da svoj imovinsko-pravni zahtev ostvari u parničnom postupku, navodi se u odluci koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda.
 
Vukičević je osuđen jer je 13. septembra 2014. godine, ispred restorana brze hrane na Zelenom vencu, pesnicom udario u glavu Honiga usled čega je on pao na beton i tom prilikom zadobio tešku povredu opasnu po život.
 
Oslobođen je optužbi da je Honigu i još dvojici koji su bili sa njim u društvu uputio pretnje rečima: "Šta hoće ovi stranci, ja imam problema sa njima, neću da mi prljaju grad, neću ovakve u gradu". U obrazloženju oslobađajućeg dela presude, Apelacioni sud je naveo da je pravilno prvostepeni sud zaključio da se za krivično delo rasna i druga diskriminacija mora tačno dokazati i označiti na koju se nacionalnost misli, zatim da je učinilac učinio javne pretnje licu upravo te određene nacionalnost.
 
"Imajući u vidu napred navedeno pravilno je prvostepeni sud izveo logičan, uverljiv i nedvosmislen zaključak da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija", navodi se u obrazloženju odluke.
 
Honig je u septembru 2014. boravio u Beogradu kao učesnik LGBT konferencije "Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.