Od danas dovoljno 100 potpisa za javnu raspravu na lokalu

Građani Srbije mogu od danas sa najmanje 100 prikupljenih potpisa da predlože sprovođenje javne rasprave u svojim lokalnim sredinama na bilo koju temu, od rekonstrukcije parkova i ulica, osnivanja različitih manifestacija, do stopiranja projekata za koje smatraju da su štetni za njihovu opštinu ili grad.
Od danas dovoljno 100 potpisa za javnu raspravu na lokalu
Foto: Pixabay
Ovu mogućnost od danas pružaju nedavno usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, a odnosi se na situaciju kada su lokalne samouprave već najavile određene odluke, kako bi se na predlog građana, pre usvajanja, o njima raspravljalo.
 
Odbornici nisu dužni da raspravljaju o ovim inicijativama, ali nadležni smatraju da je "ovakva građanska inicijativa signal lokalnim poslanicima, koji bi, pre donošenja konačne odluke, trebalo da znaju mišljenje određene grupe građana".
 
S druge strane, ukoliko se prikupe potpisi pet procenata punoletnih građana, opštine i gradovi su dužni da se u roku od 60 dana izjasne o željama građana.
 
"Smisao ovi odredbi je da se pozovu građani da se više zainteresuju za rad u svojim opštinama, da to interesovanje ne bude jednom u četiri godine kada su lokalni izbori ili kada lično imaju neki problem u svojoj opštini", kaže pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić.
 
"Uvedena je i obaveza opština i gradova da kada pripremaju budžet za narednu godinu moraju da sprovedu javnu raspravu, da građani imaju mogućnost da daju svoje predloge šta je to što smatraju da je najznačajnije što treba da se u narednoj godini finansira, izgradi, obnovi ili nabavi", navodi Mogić. Javna rasprava će moći da se održi na nekoliko načina, bilo izjašnjavanjem na za to određenim mestima, šalterima, trgovima ili u kancelarijama lokalnih samouprava ili putem interneta.
 
Gradovi i opštine su, prema novinama u zakonu, dužne i da obaveste građane da su, na primer, počele da pripremaju određena dokumenta koja se tiču funkcionisanja lokalnih samouprava.
 
Sve ove novine primenjuju od danas, a lokalne samouprave imaju obavezu da u narednih devet meseci usklade svoje statute sa zakonom kao i da donesu dokumenta koja su potrebna za sprovođenje ovog zakona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija