Izvršitelji plene i prodaju sve, od odeće do aparata i šuma

Ko ne plaća račune, zaostale plate, alimentaciju, ne vraća pozajmicu ili ne nadoknađuje materijalnu štetu u saobraćajnom udesu, rizikuje da nagomilane dugove plati mimo volje imovinom.
Izvršitelji plene i prodaju sve, od odeće do aparata i šuma
Foto: Pixabay
U tom slučaju izvršitelj pokuca na vrata dužnika, popisuje stvari i zaplenjuje ih kako bi naplatio dugove i potom organizuje javnu licitaciju. Tako su se, na primer, na sajtu Poreske uprave našli oglasi za prodaju tri okrugla stola po ukupnoj ceni od 9.000 dinara, 10 metalnih stolica koje su 10.000 dinara, za koliko se nudi i aparat za limunadu, dok je aparat za espreso kafu upola jeftiniji.
 
Kako piše "Blic", uobičajeni plen sudskih izvršitelja je automobil pa se na licitaciji našao "ford mondeo" procenjen na skoro pola miliona dinara ili oko 4.000 evra.
 
"Kada je reč o pokretnoj imovini, sudski izvršitelji plene sve što mogu odmah da prodaju i unovče da naplate dugove. Od televizora, veš-mašine, mašine za pranje sudova i ostale bele tehnike do kompjutera. Imao sam slučaj da su kao predmet zaplene prodati stolovi za šminku. To može da bude i vredna odeća, nakit", kaže za "Blic" advokat Mihailo Janković.
 
On objašnjava da nakon prodaje izvršitelj uzima onoliko novca koliko je potrebno da se nadoknadi dug, dok ostatak vraća poveriocu, odnosno dužniku.
 
S druge strane, na sajtu Poreske uprave našla se i javna prodaja nekretnina. Recimo, u ponudi su tri šume ukupne površine od skoro 25.000 kvadrata po ceni od dva i po miliona dinara. Neretko se na licitaciji nalaze i kuća ili stan.
 
"Sudski izvršitelj u svom sedištu organizuje javnu prodaju gde se obično na prvoj licitaciji nudi nekretnina po ceni koja iznosi 70 odsto njene tržišne vrednosti. Da bi kupci učestvovali na aukciji, moraju da ulože 10 odsto tržišne vrednosti nekretnine. Ako u prvom krugu nema kupaca, na drugoj javnoj prodaji se cena spušta na 60 odsto tržišne vrednosti. Ako ni tada ne bude kupaca, obustavlja se licitacija i tada izvršitelj pokušava kupca da nađe putem oglasa, odnosno neposrednom pogodbom", navodi Janković.
 
Kupce nije teško naći ako je imovina vredna.
 
"Cena imovine koju je sudski izvršitelj popisao je uvek povoljnija nego realna tržišna cena. I to najviše privlači kupce. Mnogi ne razmišljaju o tome da li je to što kupuju zaplenjeno ili ne", kaže advokat.
 
Zaplena imovine neretko se može pretvoriti u pravnu zavrzlamu pogotovo ako dužnik nije vlasnik stana ili kuće na čija vrata izvršitelj pokuca.
 
"Sudski izvršitelj odlazi na adresu gde živi dužnik i popisuje sve vredne stvari i prodaje ih. Ako je dužnik samo zakupac tog stana, može se dogoditi da popisani predmeti nisu u njegovom već u vlasništvu vlasnika stana. U tom slučaju je potrebno da vlasnik stana napiše prigovor trećeg lica sudskom izvršitelju i dostavi dokaz da je on vlasnik imovine", navodi Janković.
 
Izvršitelj ne može zapleniti imovinu koja se vodi na ime njegovog bračnog druga, dece ili rođaka.
 
Međutim, može se dogoditi i da izvršitelj nakon prodaje imovine i namirenja duga, preostali deo novca od prodaje ne vrati dužniku, što se dogodilo u slučaju jednog novosadskog izvršitelja, o čemu opširnije možete pročitati u našem tekstu OVDE.
  • novosadjanka

    19.07.2018 16:22
    a zakoni
    nasi zakoni su na papiru ali se primenjuju selektivno tebi hocu njemu necu i tako u krug, zakon o alimentaciji gde je to u primeni,drzava ce placati zaostale alimentacije a posle goniti duznika za refundaciju, godinama to slusam a od toga nista, cekam po sest meseci do godinu dana da se zakaze prvo rociste.prodje i dve godine dok se nesto ne pokrene a onda tuzeni dobije rok jos godinu dana da dug isplati a dospele alimentacije cekaju novu tuzbu i tako u krug e tugo moja pravna drzava
  • @Niko

    16.07.2018 07:33
    Možda ti i nije najbolji primer, jer ako zanemarimo ono o pokojniku sve najbolje, on je upravo primer nekog ko živi preko svojih dometa i ocekuje da mu drugi nešto daju, plate, pomognu... nemaš zaposlenje ni ideju o tome kako ćeš sebe da prehraniš, i onda stvoriš još 4 koji zavise isključivo od tebe? Tvom dragom srpskom narodu je najteže upravo da shvate pojam lične odgovornosti, zato su i u dugovima, žive od danas do sutra, računajući da će neko drugi za to da se pobrine, da će da zastari... smatraju za budale one koji svoje dugove redovno plaćaju i razmišljaju unapred... i sad nikako da se načude kad neko taj dug ipak dodje da naplati.
  • Niko

    15.07.2018 21:21
    @dejan
    Da,jesmo svi lenji i neradnici najzešći.Uze mi reč iz usta!
    Da nije ove vlasti ne znam kako bi opstali?
    Nego,sto se ubio onaj čovek od pre neki dan?
    Izvršitelji očas posla mogu svakome od nas da pokucaju na vrata.Verovatno zbog toga jer volimo da nam neko pleni i preti!
    Danas imaš,sutra nemaš.Eto ti,isto kao i u Americi koju spominješ.Bolje onda ostati ovde jer je surovije na zapadu.Lenstvovati do kraja života i čekati izvršitelje,kad tad će doći.Nije loše jesti suva hleba,ali lenstvovati i plaćati izvšitelje je sada popularno.Ko nije to doživeo nije popularan i nije u fazonu(mislim da ovu reč bolje svi poznajemo nego neku našu pošto pratimo trendove i bolje živimo i izražavamo se svetski).

    p.s.Nemoj više vredjati moj narod.Ako ga ti ne voliš,ja ga volim.I duboko osećam svu patnju koju preživljava,a nemoć da pomognem pojedincu kao onom čoveku što se ubio zbog duga za struju i njegovu patnju da izdržava porodicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.