Vanredni inspekcijski nadzor u firmi "Hendi tel" zbog problema porodilja i trudnica

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa predstavnicama trudnica i porodilja iz firme "Hendi tel", a nakon toga je naložio da se sutra, 19. jula izvrši vanredni inspekcijskih nadzor ove firme radi uvida u dokumentaciju i pronalaska rešenja.
Vanredni inspekcijski nadzor u firmi "Hendi tel" zbog problema porodilja i trudnica
Foto: Pixabay
Đorđević je istakao da će Ministarstvo preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kako bi se trudnicama i porodiljama omogućilo da ostvare svoja prava. On je rekao da redovno obaveštava predsednicu vlade, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Gruziji, o rešavanju problema zaposlenih trudnica i porodilja iz firme "Hendi tel".
 
Đorđević je kontaktirao i ministra finansija Sinišu Malog, kako bi istog dana nadzor izvršila i Poreska uprava.
 
On je istakao da će Ministarstvo raditi u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdio radno-pravni status zaposlenih i pronašlo rešenje u najboljem interesu trudnica i porodilja.
 
Zaposleni u preduzeću "Hendi tel", kao i u firmi istog vlasnika "Impakt", početkom nedelje protestvovali su ispred Vlade Srbije kako bi skrenuli pažnju države na ovaj neobičan slučaj. Oba preduzeća su bankrotirala, radnicima je poslednja zarada isplaćena u maju, a trudnicama i porodiljama, kako tvrde, nije prekinut radni odnos.
 
U međuvremenu "Hendi" je promenio adresu, a imenovan je i novi direktor, tako da 100 trudnica i porodilja ne može da uđe u trag svojim radnim knjižicama. Mnogima od njih bi odgovaralo da im je uručen otkaz, što se desilo ostalim radnicima, jer bi u tom slučaju mogle da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
 
U razgovoru za "Politiku" Milka Šašić iz Apatina, majka troje dece, kaže da su njeni ugovori o radu, kao i radna knjižica, zarobljeni u direkciji firme u kojoj nikoga nema od 15. juna. Ostalim zaposlenima uručeni su otkazi o radu i oni primaju naknadu za nezaposlene ili su našli novi posao. Država je trudnicama uplatila naknadu za bolovanje za mart i april, ali, kako kaže sagovornica beogradskog lista, u firmi nema nikoga ko bi taj novac mogao da prosledi na njihov račun. 
  • Sonja

    18.07.2018 15:07
    Razumem bunt ali ne i glupost - radna knjižica nije važeći dokumenat više .
    Novinari i ostali koji ste nadležno za medijsko eksponiranje malo ozbiljnosti .
    Nivo Pinka i šljama ste postali .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija