Šabić: I ovaj nacrt Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je loš

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost povodom poslednje verzije Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ocenivši da je i ta verzija ostala ispod potrebnog minimalnog i prihvatljivog nivoa.
Šabić: I ovaj nacrt Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je loš
Foto: Pixabay (Gerd Altman)
Ministarstvo pravde nedavno je na svom veb sajtu objavilo verziju Nacrta zakona, uz ocenu da predstavlja "usaglašen tekst sa komentarima Evropske komisije i Eurojust".
 
U saopštenju, poverenik je ocenio da veoma ozbiljne razloge za zabrinutost predstavljaju kako sama sadržina zakona tako i način na koji se on priprema, odnosno navodno vodi javna rasprava o njemu. Šabić je naveo da treća verzija, iako izmenjena, izražava kontinuitet sa dve ranije loše i napuštene verzije zakona.
 
On je rekao da će u predviđenom roku dostaviti obimno mišljenje o Nacrtu i javno ga objaviti, ali da već na prvi pogled jasno da je reč o tekstu koji ignoriše najvažnije primedbe, da je praktično neupotrebljiv i da bi usvajanje takve verzije unelo "dodatnu konfuziju u inače konfuzan pravni poredak i ozbiljno ugrozilo zaštitu ljudskih prava".
 
Prema njegovim rečima, posebnu pažnju zaslužuje ocena Ministarstva da je reč o tekstu usaglašenim sa komentarima Evropske komisije i Eurojust. Šabić je ocenio da minimum korektnog odnosa prema javnosti podrazumeva da Ministarstvo objavi te komentare, pogotovo imajući u vidu da do sada ta mišljenja ne samo da nije pominjalo nego je na zahteve za slobodan pristup informacijama u vezi s tim izričito odgovorilo da mišljenje nije dobilo.
 
"Imajući u vidu nezvanične ali pouzdane informacije s tim u vezi, poverenik ocenjuje da tvrdnja Ministarstva ne odgovara istini i da bi nas mogla dovesti u još jednu, ni malo poželjnu situaciju štetnu i po prava građana i po ugled zemlje", piše u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija