Evropska komisija: Ukinuti vize za građane Kosova

Evropska komisija potvrdila je danas da je Priština ispunila sve uslove predviđene Mapom puta za viznu liberalizaciju i dala preporuku za ukidanje viznog režima za građane Kosova.
Evropska komisija: Ukinuti vize za građane Kosova
Foto: 021.rs
- Pozivamo Evropski parlament i Savet EU da brzo usvoje naš predlog o ukidanju viznog režima za građane Kosova. To će biti važan momenat za Kosovo, region Zapadnog Balkana i celu Evropu - izjavio je komesar Dimitris Avramopulos.
 
Evropska komisija potvrdila je da je Kosovo ispunilo i preostala dva uslova za viznu liberalizaciju, koji su se odnosili na demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Time su, kako je navedeno, ispunjeni i uslovi da Evropska komisija da preporuku za ukidanje viznog režima za građane sa pasošem Republike Kosovo.
 
- Kosovo je napravilo značajan napredak u poslednje dve godine i ispunilo preostale uslove za viznu liberalizaciju i nastavlja da ispunjava ostale predviđene uslove. Računamo na Kosovo da će da nastavi da radi kako na pitanjima migracionih i bezbednosnih izazova tako i na borbi protiv korupcije - izjavio je komesar za migracije i unutrašnja pitanja.
 
Kada Evropski parlament i Savet EU usvoje ovaj predlog, što se ne očekuje pre kraja godine, građani sa kosovskim pasošem moći će da bez viza putuju i do 90 dana borave u zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma.
  • Istina

    19.07.2018 13:57
    @Za EU
    Nije mi dozvoljeno da Vam odgovorim.
  • Za EU

    18.07.2018 19:36
    @ izvesni "Protiv EU"
    EU nije idealna ali je svetlosnim godinama ispred Srbije u svakom smislu, te je vaš stav potpuno iracionalan i predstavlja inaćenje koje nas skupo košta.
    Nabrojte u čemu je Srbija bolja od EU.
    Neuređena, neslobodna, siromašna, zagađena, prljava, ksenofobična, ratoborna, sklona krizama... sve to puno više karakteriše Srbiju.
  • Protiv EU

    18.07.2018 18:23
    Istina koja vam ne prija
    To "Po[teno EU društvo" koje nas ucenjuje i kome hrle na[i politi;ari, sada je pokayalo da nagra]uje, jednostrano, one koji ne ispunjavaju dato obećanje reč i potpisani dokument.
    Nagrađuju vlast z ljude koji su do pre 7 dana sprovodili teror i nasilje kod sebe.
    E, pa dok se ja pitam, Srbija u EU ulaziti neće.
    I svi oni kojima je ova i ovakva EU ideal, nisu vredni poštovanja ni razgovora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.