Priština uvela carine na pojedino voće i povrće

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije, povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.
Priština uvela carine na pojedino voće i povrće
Foto: Pixabay
On je izjavio da će, pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) jer je direktno prekršen taj sporazum. 
 
Ministarstvo trgovine i industrije u Prištini od juče primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza, koja se odnosi, kako su naveli, na "sve trgovinske partnere". 
 
"Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele", naveo je Ljajić. Dodao je da nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a da se najnovija odnosi na sve. Očigledno je, kaže, da "principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara". 
 
"Takav odnos je u suprotnosti, ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope, već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu", rekao je Ljajić. 
 
Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će, kako navode u Ministarstvu trgovine Srbije, najveću štetu od te odluke pretrpeti članice CEFTA sporazuma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.