Hladnjačari obustavili otkup kupine

Hladnjačari u ariljskom kraju jutros su obustavili otkup kupine, čija se otkupna cena kretala od 30 do 35 dinara.
Hladnjačari obustavili otkup kupine
Foto: Pixabay
Nakon velikih gubitaka koje su zbog istog poteza hladnjačara imali proizvođači maline slično bi mogli proći i proizvođači kupine. Anđela Milosavljević iz sela Mirosaljci, čija porodica ima 60 ari pod ovim bobičastim voćem, kaže da im je ovo jedini izvor prihoda.
 
"I danas smo krenuli sa berbom, ali su nas zvali iz hladnjače da više neće otkupljivati. Pozvali smo i druge i dobili isti odgovor. Kasnije smo saznali da su i ostali proizvođači obavešteni o ovome. U velikom smo problemu jer, posle maline koja je propala i čija cena je bila mala, mnogo smo uložili u kupinu", rekla je Anđela.
 
Inače, proizvođači kupine kažu da su se zadužili kod nekih hladnjačara za skupe preparate i sada ne znaju kako će da ga otplate. 
 
Po obimu proizvodnje i privrednom značaju u našoj zemlji kupina je u grupi jagodastog voća na trećem mestu, iza maline i jagode. Gaji se na oko tri hiljade hektara. Proizvodnja je skoncentrisana u zapadnoj Srbiji, najviše u okolini Valjeva, Podrinju i Mačvi. Drugi značajan proizvodni rejon je južna Srbija.
 
"Na svetsko tržište plasira se preko 90 odsto ukupne godišnje proizvodnje, pretežno u smrznutom stanju. Relativno male količine izvoze se sveže i u obliku prerađevina. Poslednjih godina primetan je trend porasta plasmana plodova kupine u svežem stanju na domaćem tržištu", rekao je za Glas zapadne Srbije stručnjak za jagodičasto voće dr Aleksandar Leposavić.
 
Prema njegovim rečima proizvodnju kupine u našoj zemlji prate brojni problemi. To su otežan plasman i pad cena, velika osetljivost svežih plodova na neadekvatan transport, neracionalno organizovanje otkupa i prodaje na svetskom tržištu, nedostatak novčanih sredstava u vreme otkupa, neblagovremena isplata proizvođačima i mnogi drugi, zbog čega poslednjih godina dolazi do velikih oscilacija u proizvodnji.
 
Leposavić navodi da su kiše tokom juna i jula su uticale i na kvalitet plodova i objašnjava da su zbog toga hladnjačari veoma oprezno krenuli u kampanju otkupa zadnjih dana, a neki od njih su i obustavile prijem u hladnjače.
 
"Kao opravdanje otkupljivači navode zalihe iz 2017. pa čak i 2016. godine, loš kvalitet i vraćanje boje ploda, neodgovarajući sortiment i slično. Nasuprot tome, proizvođači kupine u drugim delovima sveta (zemlje Južne Amerike, Kanada) u ovoj godini su imali znatno bolju situaciju i plasman celokupnih količina na svetskom tržištu", dodaje Leposavić.
 
On navodi i da je, prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede i čileanske agencije Čilealimentos, samo u oktobru 2017. godine na svetskom tržištu bilo prisutno smanjenje zaliha kupine od 17 odsto u odnosu na 2016. godinu.
 
"Trend smanjenja zaliha je nastavljen i u periodu posle ovoga, tako da je prema istim izvorima smanjenje zaliha ovog smrznutog voća u junu ove godine bilo 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sve ovo ukazuje da su proizvođači i otkupljivači kupine u našoj zemlji veoma često izloženi ciljanom plasiranju pogrešnih informacija koje dovode do zabluda i velikih šteta za obe strane u ciklusu proizvodnje", zaključio je Leposavić.
  • ah

    20.07.2018 10:44
    Evo suzica mi mala jedna kanula sto ne mogu da prodaju svu kupinu za 1000 dinara po kg.
  • s

    20.07.2018 09:52
    x
    Svi koji ovde daju savete , šta sa kupinom, molim da zasade istu , neguju beru i onda na sebi primene sopstveni savet.
  • Kaja

    20.07.2018 08:59
    @IvicA bez marice
    Milan Krkobabić je zadužen za zadrugarstvo. Koliko je puta posetio Ivanjicu i Arilje i ponudio neko rešenje tamošnjim proizvođačima?
    Mlati praznu slamu okolo i prima ogromnu platu za to. Poljoprivrednici nemaju para ni za osnovne potrebe a kamoli za hladnjaču.
    Potrebno je da država stane iza malih proizvođača i da novac koji troši na stranačke poslušnike usmeri da bi se pomoglo tim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.