Za godinu dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 30 ubistava

U ovoj godini u Srbiji je bilo 30 smrtnih slučajeva u nasilju u porodici, od čega su 23 žene i sedam muškaraca, a od 1. juna lane do 30. juna ove godine ukupno je prijavljeno 44.728 slučajeva nasilja u porodici, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
Za godinu dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 30 ubistava
Foto: Pixabay
Posle druge sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja veliki, ali i da pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.
 
Kuburović je navela da je u 16.185 slučajeva bilo predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja, a da su sudovi usvojili produženje hitne mere na 30 dana u 15.617 sučaja, dok je izrađeno 10.503 individualna plana za zaštitu žrtava, što, kaže ona, pokazuje da su grupe za koordinaciju koje su formirane razmatrale pojedinačne slučajeve.
 
- Kao pojedinci imamo obavezu da prijavljujemo nasilje. Od 30 smrtnih slučajeva u 2018. godini, samo u tri slučaja smo imali prijavu nasilja - rekla je Kuburović i istakla da nasilje nije privatna stvar.
 
- Uočili smo određene slabosti, uočili smo da imamo potrebu da imamo više obučenih i policijaca i tužilaca, ne samo onih koji su usko obučeni za slučajeve nasilja u porodici, već i svih drugih policijskih službenika, koji mogu doći u kontakt sa ovakvim slučajevima - kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
 
Istakao je da je veoma važna saradnja i sa nevladinim institucijama koje se bave ovim pitanjem, kao i međuresorna saradnja sa svim organizacijama, od zdravstva, socijale, tužilaštva, policije, do svih onih koji hoće da se uključe u pružanje podrške žrtvama nasilja.
 
- Podrška društva je veoma važna. Vrlo je važno da žrtve znaju da imaju podršku, da znaju da nisu same u svemu tome što se dešava i da mogu da računaju na to da će društvo stati iza njih i ne samo fizički sprečiti da im neko nanese fizičku patnju ili tešku telesnu povredu, već i u tome da će ih podržati u daljem životu - kazao je ministar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija