Za kompleks Staro sajmište biće nadležno Ministarstvo kulture

Ni posle brojnih najava da će Srbija ove godine dobiti zakon o Starom sajmištu tj. zakon o ustanovi spomen-žrtve, od toga još nema ništa, a i od izgradnje memorijalnog centra smo prilično daleko.
U Centralnu kulu, u kojoj su se godinama nalazili ateljei umetnika i koju su gradske vlasti iselile, nedavno se uselila jedna romska porodica.
 
I italijanski i češki paviljon imaju stanare, pa je pitanje kada će biti osposobljeni za rekonstrukciju, dok se u turskom paviljonu, u kome je bila logorska mrtvačnica, nalazi restoran. Spasićev paviljon, gde je bila bolnica, i koji je planiran za muzej Holokausta, privatizovan je još devedesetih i tu se nalaze teretana, restoran...
 
Komisija za Staro sajmište sastaje se danas i, po verovanju njenog predsednika, episkopa Jovana Ćulibrka, mogla bi da kaže poslednju reč o nacrtu zakona. - Komisija će se izjasniti o nacrtu zakona Ministarstva rada i nadam se da će posle toga ući u redovnu proceduru - rekao je episkop Jovan za "Novosti".
 
Zakonom nisu zadovoljni u jevrejskoj zajednici, ali ni u samoj komisiji. Jedan od članova, Haris Dajč, zamera što nije jasno da li logor Topovske šupe ulazi u sastav memorijala. Ne zna se ni pod čijom "kapom" će biti memorijal i u kom statusu. Biće sastavljen od četiri zgrade - muzeja Holokausta, genocida, Porajmosa i zgrade u kojoj će biti prikazan istorijat Sajmišta. Ovi muzeji neće imati očekivanu autonomiju, već jednog direktora i biće pod ingerencijom Ministarstva kulture.
 
Veran Matić, član Komisije, potvrđuje da je izmenom nacrta ustanova ostala bez posebnog statusa.
 
- Sada je predviđeno da osnivač bude Ministarstvo kulture, a odredbe zakona su vrlo široke, pa će sve specifičnosti institucija unutar ustanove više paralizovati rad nego što će ga omogućiti. Uostalom, i samo to Ministarstvo dalo je negativno mišljenje o nacrtu. Planirano je da se u memorijal unese Muzej genocida sa svim kontroverznim nasleđem, a nije predviđena najšira autonomija muzeja Holokausta, niti pomoć za muzej Porajmosa.
 
Veran Matić kaže da je predstavljena i ideja da zakon bude usvojen po hitnom postupku, jer se za dve godine navršava 75 godina od proboja logora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.