Vakcinacija neophodna za roditeljski dodatak

Redovna vakcinacija, pohađanje pripremnog predškolskog programa i nastave u osnovnoj školi, neophodni su za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.
Vakcinacija neophodna za roditeljski dodatak
Foto: Pixabay
Zakonske izmene nedavno su stupile na snagu, a s njima i posebni uslovi. Mišljenja pravnika su podeljena, dok jedni smatraju da se ovakvom vrstom uslovljavanja krše ustavna prava građana, za druge je procedura apsolutno ispravna.
 
Profesor Ustavnog prava na Policijskoj akademiji u Beogradu Darko Simović smatra da je uslovljavanje roditeljskog dodatka vakcinacijom deteta protivno samim razlozima koji su motivisali donošenje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.
 
"Ova podrška se dodeljuje radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, usklađivanja rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece i poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom", kaže sagovornik Novosti. 
 
On smatra da je ovo pravo socijalnog karaktera i ono bi trebalo da je dostupno svima, pod jednakim uslovima, bez diskriminacije. Budući da već postoje sankcije za nevakcinisanje, po njegovom mišljenju ovaj dodatni uslov predstavlja još jednu meru kažnjavanja.
 
Sličnog je mišljenja i beogradski advokat Jasmina Belić, po kojoj su socijalna prava vrlo osetljiva kategorija i ne bi trebalo previše zadirati u tu oblast. Po njenom mišljenju, imunizacija dece može da podleže samo prekršajnoj odgovornosti, ali nikako ne bi smela da bude uslov nekog prava, pogotovo što se bez nje ne može upisati u vrtić, pa ni u školu.
  • Komunista

    25.07.2018 10:16
    Farmaceutei vole Kinu
    Ko prati vesti, mogao je da pročita da je u Kini pokrenuta istraga na zahtev Predsednika Narodne Republike Kine, Si ĐinPing-a, jer su ustanovili da sadržaj vakcina koje su date nekoliko stotina hiljada kineske dece - ne odgovara deklarisanom.
    Naravno, iza te vesti sadržaj ne odgovara, može se kriti što šta.
    Od namerno ubačenih živih organizama do minorno prisutnih hemijskih supstanci.
    Detalji se ne znaju.
    Ali, Kinezi imaju razvijenu nauku i labaratorije da to ustanove, kao i volju da zaštite decu i narod.
    Što sa Srbijom nije slučaj.
    Srbija ima samo slepu odanost i poslušnost bilo kome sa zapada.

    Mislite o ovome, dok se podsmevati antivakcinašima.
    Jer, ovo je neko drugo vreme. Daleko u praistoriji je Aleksandar Fleming.
  • G

    25.07.2018 09:37
    @koka - u to ne veruje svako ko je iole inteligentan i mentalno je zdrav.
    @Salamander - možete raditi sve nabrojano, ali ne možete tražiti naknade od države i svoja prava dok istovremeno namerno zanemarujete svoje obaveze i namerno izlažete građana povećanom riziku od epidemija.
  • Salamander

    25.07.2018 06:06
    Sta je ovo?
    Ko se ne vakcinise i ne da organe nece moci da:
    dise
    jede
    pije
    ima kicnu kartu
    bude na birou
    skoluje se
    .....
    BANDO bubasvaba i zohara!!!
    U KONTEJNERE!!! STO PRE !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.