Traži se istražni tim za napade na advokate u Srbiji

Predstavnici advokatskih komora Srbije i Beograda ocenili su danas da je ubistvo advokata Miše Ognjanovića zvono za uzbunu, ali su i naveli da nisu imali informacije da je ubijeni kolega bio životno ugrožen.
Traži se istražni tim za napade na advokate u Srbiji
Foto: Pixabay
"Povodom ubistva advokata Miše Ognjanovića, svi advokati stupaju u nedeljnu obustavu rada kako bi se poslala poruka da je struka ostala jedinstvena, da je pogodjena tim zločinom ali da nije zastrašena", izjavio je redsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac na konferenciji za novinare na kojoj je za sutra najavio protest advokata ispred Višeg suda u Katanićevoj ulici.
 
Ubistvo Ognjanovića je zvono za uzbunu, to nije samo udar na advokaturu već i na pravnu družavu, jer je advokatura jedan od stubova te pravne države, rekao je Gostiljac.
 
On je najavio da će se delegacija Advokatske komore sutra sastati sa ministarkom pravosuđa Nelom Kuburović, a u narednim danima i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sa kojim će razgovarati o formiranju istražnog tima nadležnog za slučajeve napada na advokate.
 
Predsednik Advokatske komore Srbije naveo je da je u poslednjih desetak godina u Srbiji bilo oko 50 napada na advokate, od "kojih su se neki završili smrtnim ishodom". Gostiljac je dodao da je veliki broj tih napada i danas nerasvetljen. Nakon pitanja novinara da precizira o kom broju je reč, dodao je da je 95 odsto slučajeva nerasvetljeno, a da su prema podacima koje komore imaju ubijena tri advokata.
 
Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor ocenio je da je sutrašnji protest prilika da se ukaže na problem od javnog interesa za državu za koji je značajno da država funkiconiše. Dodao je da komore očekuju konkretne rezultate od nadležnih organa u slučaju rasvetljavanja ubistva njihovog kolege.
 
"Pucanj u Mišu Ognjanovića je pucanj u sve advokate u Srbiji, a jedononedeljnim štrajkom advokati želimo da skrenemo pažnju javnosti na okolnosti u kojima advokati rade i da se sa likvidacijama advokata ne sme nastaviti", rekao je Tintor.
 
On je dodao da je za njih ubistvo advokata isto kao ubistvo sudije ili tužioca, i dodao da bi do ubistva sudija i tužilaca moglo da dođe ukoliko država ne reaguje i ne rasvetli poslednje ubistvo. 
 
Upitani da li su imali informacije o tome da je advokat Ognjenović bio ugrožen, Tintor i Gostiljac su naveli da nisu imali takve informacije. Takodje, dodali su da stepen osećaja ugroženosti i pretnji zavisi od čoveka do čoveka. 
 
Na pitanje da prokomentariše pominjanu nagradu za rasvetljavanje slučaja, Gostiljac je rekao da će Upravni odbor o tome tek odlučivati. 
 
Učesnici konferencije upozorili su da nije dobro poistovećivanje advokata sa klijentom. 
 
Advokatkinja Zora Dobričanin Nikodinović apelovala je na pripadnike kriminalnih klanova da prestanu sa ubijanjem, ali i na medije da iznose činjenice.
 
Konferenciji je prisustvovao predstavnik Advokatske Komore Sarajeva koji je ocenio da bi ubistvo Ognjanovića, "hrabrog advokata koji se dokazao i u Hagu", bila prilika za novo zbližavanje komora regiona, ali i za borbu da advokati dobiju status službenog lica.
 
Štrajk se ne odnosi na predmete zbog kojih bi građani, između ostalog, propustili prekluzivne rokove.
  • kazi ,,ladja,,

    30.07.2018 19:04
    A trebalo bi da se ograde od ovakvih kolega umesto sto se soldarisu. Moralne gromade. Ah da, to su pravnici pa nije nista cudno. Svaki dan necm se produbljuje dno kaljuge u koju su nas bas takvi doveli.
  • baka

    30.07.2018 18:55
    Lekari, advokati, medicinari, profesori ... Svi traze status sluzbenih lica i posebnu zastitu .
    Ko penzionere štiti ? Podjednako smo ugrozeni.
  • Razlika

    30.07.2018 18:01
    @ Jeja
    Svi vi, pa i ugroženi lekar , sakrijete se iza advokata, kada su vam ugrožena prava i očekujete da se advokat bori za vas kada ga opunomoćite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.