"Putevi Srbije" će ipak tražiti poskupljenje putarine

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je danas da se ne odustaje od poskupljenja putarine i da će u septembru podneti zahtev Vladi Srbije.
"Putevi Srbije" će ipak tražiti poskupljenje putarine
Foto: 021.rs
Drobnjak kaže da državi godišnje nedostaje 100 miliona evra za održavanje puteva, i zbog toga će poslati dopis i Ministarstvu finansija i Ministarstvu građevinarstva.
 
"Ovih dana podnećemo zahtev, recimo u septembru, da poskupljenje bude od sledeće godine, od januara, februara", rekao je Drobnjak.
 
Drobnjak je potvrdio da je svake godine sve više vozila ne srpskim autoputevima, ove godine će ih biti 54,5 miliona vozila, a prošle godine je bilo 49 miliona. On je istakao i da je putarina u Srbiji najjeftinija u celoj Evropi.
 
Podsetimo, pre desetak dana Zoran Drobnjak je za medije prvi put pomenuo da će tražiti poskupljenje putarine za 10 odsto. Međutim, na to je reagovala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je rekla da se o tome ne razmišlja.
 
"Nismo o tome do sada razmišljali", rekla je tada Mihajlović za RTS povodom najave Drobnjaka da će od državnog vrha tražiti povećanje cene putarine od sledeće godine.
 
Ona je rekla da su visine putarina posao Ministarstva finansija i Vlade Srbije, a da direktor "Puteva Srbije" zna šta je njegov posao i da se nada da će ga raditi.
  • Igor

    03.08.2018 08:35
    Malo racunice
    Nije mi jasno po kojoj racunici je putarina u Srbiji najjeftinija u Evropi. Recimo da neko putuje iz Pozarevca do Beograda i nazad samo 1x nedeljno. To je ukupno 52 puta u toku godine, tj. 104 puta placanja putarine od 200 dinara. Ukupno 20800 hiljada dinara godisnje - ili oko 160€ godisnje. Ne daj Boze da zivite u Nisu - godisnje po celoj racunici: 640€ godisnje!!! (za 3 godine - cena prosecnog auta u Srbiji)

    Beograd-Pozarevac je koristenje oko 39km autoputa - sto znaci da cena koriscenja iznosi oko 5€/100km.

    U Austriji godisnja vinjeta kosta 87,30€
    Svajcarska oko 36€
    Ceska 60€
    Madjarsa oko 130€ za celu drzavu, a postoji regionalna vinjeta za 15€
    Slovenija 110€
    Bugarska 34€
    Rumunija oko 28€
    Slovacka oko 50€



    Drobnjak racuna one drzave gde se putarina takodje naplacuje po km.

    Hrvatska: oko 6€/100km
    Italija: oko 6.5€/100km
    Turska: oko 4€/100km
    Poljska: oko 2.25€/100km
    Makedonija: oko 4.5€/100km
    Spanija i Portugal: oko 9€/100km

    Znaci PRESTANITE vise da lazete narod i recite istinu.
  • brane

    01.08.2018 17:37
    @G
    ..Putarine u SAD, a naročito na mostovima su najveće na svetu...

    Zato je valjda amerika prva po broju useljenika jer je jako skupa i jer se tamo sve skupo placa .
  • Армаггедон

    01.08.2018 16:53
    Господине дробњак,дигните ви 100% путарину.Али после пар година и то ће вам бити мало.Али упамтите једног дана ћемо се и ми дигнути,немој онда да буде,морао сам.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.