Veran Matić imenovan za specijalnog izaslanika za pitanja nestalih u Hrvatskoj

Veran Matić imenovan je za specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom.
Veran Matić imenovan za specijalnog izaslanika za pitanja nestalih u Hrvatskoj
Foto: Medija centar Beograd
Kao specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, Veran Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, navodi se u saopštenju.
 
Prilikom nedavnog sastanka sa Vrkićem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je imenovao Matića na funkciju, rekao je da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.
 
Povodom imenovanja za specijalnog izaslanika, Matić je poručio da mu je čast što će biti u prilici da doprinese rešavanju "značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske".
 
"Porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja. Pitanje nestalih je prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje. Ono je takođe važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije", poručio je Matić.
 
On je dodao da će, zajedno sa Ivicom Vrkićem, nastojati da depolitizuje proces potrage za nestalim licima, kao i da pomogne da intezitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevno-političke odnose.
 
"Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima. Pored oslanjanja na komunikaciju sa građanima koji bi mogli da imaju korisne informacije o sudbini nestalih, udruženja koja imaju najbolju dokumentaciju, nevladinih organizacija koje se specijalizovano bave suočavanjem sa prošlošću, nastojaćemo da se otvore i arhive, značajne za ceo ovaj proces, utvrđivanje sudbine nestalih i mesta stradanja", dodao je Matić.
 
On je naveo i da očekuje da "sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija