Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama

Visina minimalca uslovljena je i "zarobljena sporazumima i za javnost netransparentnim dogovorima aktuelne vlasti sa takozvanim stranim investitorima", saopštio je Sindikat Sloga.
Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama
Foto: 021.rs
"Takozvani strani investitori se, uz subvencije države i na teret budžeta, svakodnevno privlače da ulažu u takozvanu srpsku 'šrafciger industriju' zbog jeftine manuelne radne snage i često visokih subvencija", poručuju u Sindikatu Sloga.
 
Kako navode u ovom sindikatu, građani Srbije su svakodnevno svedoci otvaranja takvih fabrika i poruka vlasti da se investicije mere u milijardama dinara i stotinama hiljada novootvorenih radnih mesta.
 
"Istina je da u takvim fabrikama i pogonima radnici rade za unapred dogovoreni između države i stranih investitora minimalac, eventualno koji procenat više, budući da im se kroz isplatu zarade često uračunava topli obrok i prevoz do posla, a što dokazuju dosadašnji brojni štrajkovi i protesti radnika nezadovoljnih zaradama i uslovima neplaćenog prekovremenog rada kod stranog poslodavca. Takvu lošu situaciju kod stranih poslodavaca u Srbiji koriste i mnogi domaći neodgovorni poslodavci, posebno po unutrašnjosti Srbije gde ima mnogo nezaposlenih i sve više gladnih ljudi, pa pojedini radnici u trgovinama, trafikama, kafićima, pekarama i na sezonskim radovima rade ucenjeni i ispod minimalca, potpuno nezaštićeni od države", navodi se u saopštenju.
 
Kao jedno od mogućih rešenja kako bi minimalac u Srbiji bio značajno veći, Sloga predlaže da se predefinišu učesnici Socijalno-ekonomskog saveta i da se uključe i drugi sindikati, ali i predstavnici velikih i malih investitora. Drugi način je da se sinhronizovanim štrajkovima po čitavoj Srbiji strani i domaći investitori nateraju na veće plate, dodajući da je ovaj način mnogo bliži realnosti.
 
Slobodan Lalović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je za N1 da je danas minimalna zarada manja od minimalne nadnice iz 1906. godine. 
 
"Sa sadašnjom minimalnom zaradom se može vrlo malo, to jeste razlog za zahtev za povećanje. Krajnje je vreme da se izjednači minimalna nadnica u Srbiji sa potrošačkom korpom", kaže Slobodan Lalović.
 
Kako je kazao, potrošačka korpa je 36.000 za tročlanu porodicu, što je 1.200 dinara dnevno.
 
"Kada pogledamo šta može da se kupi za to dnevno, oko dva kilograma mesa i nekoliko kilograma hleba. U Kraljevini Srbiji 1906. godine, minimalna nadnica radnika je bila dva dinara, a za žene dinar i po. Za to je moglo da se kupi dva i po kilograma mesa i veća količina hleba. Danas je minimalna zarada manja od minimalne nadnice tada", poručio je Lalović.
  • Mile

    12.08.2018 10:16
    @BRUTO ZARADA
    Ma odrekla bi se država ali neće oni koje smo "izabrali" da nas "vode"
  • Mile

    12.08.2018 10:08
    "Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama" a ja mislio, ovako neupućen, da je uslovljen "domaćom pameću".
  • Predragg

    12.08.2018 02:40
    Milosevic pripremio teren ,a Vucic betonirao. Skoro besplatna radna snage u predsoblju Evrope. Jeftinija i od Kineske (google search). Ovde nema straha da cemo im kopirati tehnologiju,a i dobije se i nesto para po zaposlenom da se plate prve dve godine,bez evidencije -svoji smo.A narod izmisljen,vredan,nebeski,cutljiv, Ruska gubernija,ali spremna za dogovore i procente.(Nista nije konacno-dogovoricemo se)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija