Papović: I dalje se ne objavljuju imena onih koji otkupljuju švercovano meso

Veterinarska inspekcija uništila je više od 23 tone zaplenjenog junećeg mesa iz Brazila, rekli su za "Politiku" iz Uprave za veterinu.
Papović: I dalje se ne objavljuju imena onih koji otkupljuju švercovano meso
Foto: Pixabay
Policija Jagodine je 11. avgusta u saradnji sa Upravom carine pronašla i zaplenila 23 tone švercovanog mesa, koje je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.
 
"Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci", rečeno je u Upravi za veterinu. 
 
Kako objašnjavaju, uvoz mesa u Srbiju može da stiže samo preko odobrenih graničnih prelaza, gde je prisutna granična veterinarska inspekcija. 
 
"Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa", rečeno je u Upravi za veterinu. 
 
Povodom ovog slučaja, uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je jagodinska policija. On je uhapšen zbog krijumčarenja, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. 
 
Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za "Novosti", da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.
 
"Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno. Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti", ističe Karabasil.  
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno. 
 
"Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez podataka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo", kaže Papović.
 
Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.
 
"Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio", navodi Papović i ističe da su potrošači jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca
 
Dodaje i da je sigurno i da je malo inspektora na terenu i "da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi".
  • RSrbija

    17.08.2018 21:31
    Smrdojvodina
    Kakva pokrajina takvo i meso.
  • SOSA

    15.08.2018 18:17
    samo u Smrdojvodini
    @Zivan
    "Najjednostavnije je izostaviti " crveno meso" iz jelovnika i preći na ribu i piletinu..."

    Sada ste najedili vojvođanske neofašiste.
    Oni bi život dali za mesinu pa makar bila i sa otpada.
  • LALA

    14.08.2018 13:15
    samo u Smrdiji
    @Zivan
    "Najjednostavnije je izostaviti " crveno meso" iz jelovnika i preći na ribu i piletinu..."

    Sada ste najedili patriJote .
    Oni bi zivot dali za mesinu pa makar bila i sa otpada .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.