Građanima Srbije Nemačka i dalje na prvom mestu za odlazak na rad

Iako zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je Nemačka našim građanima i dalje "obećana" zemlja za rad, sve veću konkurenciju na međunarodnom tržištu rada joj već godinama prave Češka i Slovačka.
Građanima Srbije Nemačka i dalje na prvom mestu za odlazak na rad
Foto: Pixabay
Do kraja juna ove godine na rad u inostranstvo posredstvom NSZ otišlo je 190 državljana naše zemlje, od toga 150 u Nemačku, dok je preko privatnih agencija nekoliko hiljada građana Srbije posao našlo u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rusiji, Malti ali i Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.
 
"Do 30. juna ove godine 190 lica je otišlo posredstvom NSZ na rad u inostranstvo, zaposlili su se uglavnom u Nemačkoj, njih preko 90 odsto", kaže direktor NSZ Zoran Martinović.
 
Martinović za Tanjug objašnjava da zahvaljujući sporazumu koji NSZ ima sa nemačkom Agencijom za zapošljavanje, u tu zemlju se uglavnom upućuju radnici medicinske struke, medicinske sestre i tehničari.
 
"U pripremi je dosta bilateralnih sporazuma za upućivanje radnika u inostranstvo, ali za sada su zvanično dva sporazuma ratifikovana, sa Belorusijom i BiH", naveo je on. 
 
Da li će Češka postati "nova Nemačka" za srpske državljane znaće se uskoro jer je Privredna komora Češke počela da prima prijave za radnike iz Srbije nakon što je Vlada te zemlje odlučila da ubrza proces zapošljavanja stranih radnika. Češki mediji spominju cifru od 2.000 srpskih državaljana koji bi mogli dobiti posao u toj zemlji, a ovih dana srpski ministar za rad Zoran Đorđević boravi u Pragu kako bi o ovoj temi razgovarao sa resornim kolegama.
 
"Prema nekim informacijama iz naših Migracionih centara, i dalje je Nemačka najinteresantnija zemlja za one koji žele da odu u inostranstvo, a nakon toga slede Austrija i Švajcarska, ali tačno je da u poslednje vreme Slovačka i Češka imaju značajno izražene potrebe za zapošljavanje naših radnika", kaže Martinović.
 
Onaj ko se odluči da ide u inostranstvo na rad preko NSZ, kaže Martinović, može biti siguran da ide na legalan rad sa svim neophodnim dokumentima.
 
"NSZ takođe obezbeđuje sastanak između poslodavaca i zainteresovanih lica, dakle, obavljaju se pojedinačni intervjui i zaključuje se ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo."
 
Postoje brojni primeri da, kako kaže Martinović, privatne agencije koje obezbeđuju građanima Srbije rad u drugim državama, olako shvataju ceo postupak odlaska na rad u inostranstvo, pa dolazi do toga da naši radnici prođu kao "bosi po trnju", ali se tim agencijama, kaže, brzo oduzimaju licence za rad.
 
Na Malti radi 40.000 građana Srbije, CG i BiH nelegalno
 
Na primer, zvanični podaci Malte iz 2016. godine kažu da je u toj zemlji radilo 1.380 građana Srbije, međutim, nezvanične procene govore da između 35.000 i 40.000 građana Srbije, BiH i Crne Gore radi u toj zemlji nelegalno, što čini oko 10 procenata stanovništva Malte.
 
Preko Nacionalne službe za zapošljavanje, posao u Nemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, prošle godine je našlo 279 građana, i to, pre svih, medicinari, kuvari, konobari, animatori u turizmu... Podaci pokazuju da većina onih koji odlaze iz zemlje u potrazi za poslom radno mesto nađu u Slovačkoj, Češkoj i Rusiji, iako su želeli da odu u Nemačku ili Austriju, Švedsku, Norvešku i Kanadu.
 
Prošle godine otišlo 5.600 građana na rad u inostranstvo
 
U 2017. godini je preko agencija koje imaju dozvolu za rad otišlo oko 5.600 građana na rad u inostranstvo, najčešće u Rusiju, Češku, Slovačku, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju, a jedan deo na Maltu i u Nemačku. Muškarci i dalje najviše žele da odu na rad van zemlje (66 procenata), a iako je među onima koji žele da odu najviše nezaposlenih (76,1) i oni sa radnim mestom traže "dodatak" na platu ili novi posao (22,5 procenata traži posao u drugoj zemlji kao i 1,4 odsto studenata).
 
Podaci kažu da je najviše onih sa srednjom školom među potencijalnim radnim migrantima, a nakon njih slede građani sa završenim osnovnim studijama i visokom školom.
 
Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 28 država, a sporazume o privremenom zapošljavanju radnika migranata sa Belorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovačkom, a od prošle nedelje i sa Slovenijom. Ove godine zaključen je i Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad i Ministarstva za nacionalnu ekonomiju Mađarske, a u toku su pregovori za potpisivanje bilateralnih sporazuma o privremenom zapošljavanju sa Katarom, Maltom i Ruskom Federacijom nakon čega će naši radnici u tim zemljama morati da dobijaju istu platu kao i državljani tih zemalja na istim radnim mestima. 
 
Trenutno u Srbiji ima 109 privatnih agencija koje imaju dozvolu za rad resornog ministarstva i koje pronalaze posao našim građanima u inostranstvu.
  • Veki

    24.07.2022 23:19
    Nisam pametna
    Nije lako na zapadu ko nema neku visoku skolu. Ja sam medicinska sestra, muz vozac. Ne vidjamo se cele nedelje. Ja radim, brinem o deci. Prolaze godine. Plati kucu, kola, ustedi. Ne vidjas roditelje, samo malo leti. Pocela neka nervoza da me spopada. Cesto ne mogu nocu da spavam. Ustanem zapalim cigaru pitam se da li nam je ovo trebalo.
  • Ivan

    21.08.2018 14:34
    Smanjenje odliva
    Sada kada gazda uvede obavezni vojni rok ce se taj odliv "smanjiti"!? Ha, ha, ha.
  • Kaćanka

    21.08.2018 12:16
    Posle II sv rata mnogi naši su odlazili na rad na zapad, većina ih je otišla u Nemačku. Video Lala da mnogi njegovi drugovi odlaze pa odlučio ode i on, ali neće u Nemačku, ne voli Švabe, već hoće u Češku, ubeđivali ga da ide sa njima u Nemačku ali...Lala ni da čuje. Posle pet godina sastaju se u domovini, pričaju šta je ko stekao, kakva kola vozi, gde radi...Lala se nije ni javio. Posle deset godina svi još zadovoljniji, kuće na moru, kuće u domovini, lep posao, deca studiraju, sve organizovano kako samo Švaba zna, Lale opet nema...ni glasa. Zabrinu se svi i daju se u potragu, čuo Lala da ga traže pa samo poslao razglednicu: Zdravo sam, Dobro sam, ko me j*be tako mi i treba!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.