Ljajić: Agenti za nekretnine da se fokusiraju na investitore

Smernicama za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma koje je objavilo Ministarstvo trgovine Srbije, skreće se pažnja posrednicima u prometu nepokretnosti da se više nego do sada fokusiraju na investitore kao privatna lica koja ulažu u sektor nepokretnosti, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Ljajić: Agenti za nekretnine da se fokusiraju na investitore
Foto: 021.rs
On je za TV Prva objasnio da su objavljene smernice usklađene s Nacionalnom procenom rizika od pranja novca i podsetio da je Procenu Vlada Srbije usvojila ranije ove godine.
 
Prema njegovim rečima, nema razloga da se u javnosti "diže prašina" u vezi sa smernicama ministarstva jer su agenti za nekretnine i ranije morali da procenjuju rizične kupce/prodavce.
 
"Radi se apsolutno o istim stvarima, da moraju da rade procene rizika. To su radili i do sada. Čak ni jedna procena rizika nije upućena Upravi za sprečavanje pranja novca. Bio je jedan dokument koji je bio nevalidan, pogrešno popunjen formular. Ovde nema novih obaveza", rekao je Ljajić.
 
Dodao je da za posrednike nema novih troškova, već da se smernicama jedino skreće pažnja da se sada fokusiraju na investitore koji kao privatna lica ulažu u ovaj sektor imajući u vidu da je u ovom dokumentu on označen kao visoko rizičan sa stanovišta pranja novca.
 
"S druge strane, nigde, ni u jednoj zemlji, ne postoji drugačije regulisanje ovog pitanja. Sve zemlje u okruženju i u Evropskoj uniji su donele slična pravila, postupke, procedure, smernice. Prema tome, ne radimo ništa drugo od onoga što je već neko drugi uradio. Prema tome, dosadašnja praksa se apsolutno ne menja", poručio je Ljajić.
 
Smernice koje će početi da se primenjuju od 15. septembra namenjene su pre svega posrednicima koji će morati pre zaključivanja ugovora o prodaji ili izdavanju nepokretnosti da urade analizu i procenu stranke, odnosno, budućeg kupca/prodavca stana, kuće, objekata, zemljišta...
 
Obaveza posrednika je i do sada bila da to čine, a u dokumentu koje je izradilo Ministarstvo trgovine i uskladilo ga sa Nacionalnom procenom rizika, posrednicima su dodatno objašnjene procedure i date smernice za rad.
 
Podsetimo, pojedini agenti za nekretnine smatraju da novim smernicama država od njih očekuje da budu "balkanski špijuni", jer se od njih očekuje da postavljaju pitanja iz domena privatnog života. Više o tome OVDE.
  • Zvekete

    15.09.2018 03:25
    Ferplej
    Neviđena glupost. Prijaviš nekog, taj posle dođe i razduži te ko ona baba investitora.

    Država koristi građane kao taoce. To je to.


  • Terješkova

    12.09.2018 18:23
    Nek se češu, zaslužili su
    Agencije prilikom kupovine/prodaje stane treba izbegavati iz sve snage. Osim, mozda iskoristiti, kad ti nadju kupca ili stan zaobići!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.