Projekat za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona nezakonit

Povodom najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o raspisivanju konkursa za podnošenje predloga projekata za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja, Mreža Žene protiv nasilja upozorava da raspisivanje konkursa nije u skladu sa zakonom.
Projekat za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona nezakonit
Foto: Pixabay
Ovaj tip usluga socijalne zaštite može biti finansiran isključivo kroz postupak javne nabavke.
 
Mreža Žene protiv nasilja podseća da se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, član 64, usluge socijalne zaštite nabavljaju od pružaoca usluga socijalne zaštite koji je za to licenciran kroz postupak javne nabavke, te da i nabavka usluge Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja mora biti obavljena u skladu sa Zakonom, navodi se u saopštenju ove mreže.
 
"Iako ministar najavljuje da će se ova zakonska obaveza zaobići Zaključkom Vlade, podsećamo da se Zaključkom Vlade ne može kršiti zakon. Podsećamo da je u 2017. godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo i, posle reagovanja Autonomnog ženskog centra na kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, člana 64, poništilo konkurs za nabavku ove usluge", kažu iz Mreže.
 
U saopštenju se navodi i da Ministarstvo najavljuje pilotiranje usluge koju organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja pružaju 25 godina.
 
Mreža SOS telefona Vojvodina, šest godina, putem jedinstvenog i besplatnog telefonskog broja, pruža istu uslugu za teritoriju čitave Pokrajine. "Imajući u vidu postojeće iskustvo u pružanju ove usluge, ne vidimo razlog da se na pilotiranje troši novac poreskih obveznika i obveznica", kažu iz Mreže Žene protiv nasilja.
 
Iako je uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona od velike važnosti za osnaživanje žena koje preživljavaju muško nasilje, Mreža Žene protiv nasilja upozorava Ministarstvo da nepoštovanjem zakona ne daje dobar primer ni nasilnicima, ni građankama i građanima od kojih se očekuje da zakone, kojima su definisana njihova prava i obaveze, poštuju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.