Parafiran sporazum o akcijama Fronteksa u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Beogradu sporazum Srbije i Evropske unije (EU) o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.
Avramopulos je kazao da je parafiran sporazum koji će unaprediti bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i bolje upravljanje migracijama. Naveo je da će taj sporazum omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu da sprovodi granične provere na teritoriji Srbije, navodeći da će pružati podršku u sprovodjenju granične kontrole, ali da neće preuzimati zadatke ili nadležnosti od domaćih organa.
 
Stefanović je kazao da je Srbija istinski posvećena suprotstavljanju svim oblicima kriminala i da je za državu važno da u saradnji sa svim medjunarodnim partnerima učini sve što je potrebno kako bi njeni gradjani bili bezbedni. 
 
Srbija je treća zemlja na Zapadnom Balkanu koja je parafirala Statusni sporazum o saradnji sa Fronteksom. Sporazume koji bi trebalo da unaprede bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i upravljanje migracijama, Fronetks je u februaru parafirao sa Albanijom, u julu sa Makedonijom, dok se sa Crnom Gorom i BiH još pregovara.
 
Sporazum o saradnji biće potpisan pošto dve strane završe potrebne pravne procedure. Treba da ga ratifikuje Skupština Srbije, a potrebno je i odobrenje Evropskog parlamenta.
 
Kad sporazum stupi na snagu, Agencija za graničnu i obalsku stražu moći će da sprovodi operativne aktivnosti i da razmešta timove po Srbiji i zemljama EU, uz saglasnost vlasti Srbije i vlasti zemalja članica EU s kojima se Srbija graniči.
  • rodoljub

    20.09.2018 19:05
    "suverenost"
    Madjarska je odbila da Fronteks bude na njenim granicama, jer je sposobna da sama kontrolise i obezbedjuje svoje granice. Srbija nije sposobna, a poltronski i vazalni odnos prema birokratskoj EU dolazi do punog izrazaja . Zadatak fronteksa nije da obezbedjuje granice, nego da omogucava imigrantima ulazak. Srbija je okupirana i ponizena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija