Studio B i Kopernikus jedini u trci za nacionalnu frekvenciju

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) će na narednoj sednici odlučivati da li će dozvolu za dodelu nacionalne frekvencije dobiti Studio B ili "Kopernikus Cable Network", iako su se na konkurs prijavile četiri televizije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).
Studio B i Kopernikus jedini u trci za nacionalnu frekvenciju
Foto: Pixabay
Naime, na sajtu REM-a, u avgustu ove godine, objavljena je lista prijavljenih za dodelu nacionalne frekvenije, među kojima su bili Radiodifuzno preduzeće "Studio B”, RTV "BK Telekom" d.o.o. iz Beograda, "LTR" mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i "Kopernikus Cable Network" d.o.o. iz Niša. Međutim, "LTR" i RTV "BK Telekom" nisu više kandidati za dodelu nacionalne frekvencije.
 
Kako je UNS-u potvrdio glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov četvorica zaposlenih ove televizije dobili su otkaz i dato im je da potpišu sporazumi raskid ugovora. On je rekao da su otpušteni novinari bili uključeni u projekat ove televizije i da je odlukom da oni budu otpušteni, BK TV "praktično izbačen iz igre" za dodelu nacionalne frekvencije.
 
U Pravilniku REM-a za izdavanje dozvola navodi se da je za ispunjenje minimalnih kadrovskih uslova za pružanje televizijskog emitovanja "potrebno 15 lica koja učestvuju u stvaranju programa...",  što znači da BK TV ne ispunjava ovaj uslov.
 
Osim BK TV, predstavnici privrednog društva "LTR" mediji i komunikacije d.o.o. iz Beograda nisu "pristupili sednici Saveta Regulatora radi obavljanja javnog razgovara", rečeno je UNS-u u REM-u.
 
"Dana 14. septembra "LTR" mediji i komunikacije d.o.o. Beograd dopisom je obavestio Savet Regulatora da odustaje od učestvovanja u daljim fazama postupka Javnog konkursa", rekli su UNS-u u REM-u.
 
Inače, iza ovog privrednog društva stoji nemačka medijska kuća RTL, koja je i 2006. godine učestvovala na konkursu REM-a za dodelu nacionalne frekvencije.
 
Na pitanje UNS-a zašto odluka o tome kome će nacionalna frekvencija biti dodeljena još uvek nije doneta, iako u konkursu stoji da će odluka biti doneta "u roku od najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste svih podnosioca prijava", u REM-u su rekli da Savet Regulatora "zbog bolesti članova nije imao kvorum za donošenje odluke".
 
"Na dnevnom redu naredne redovne sednice Saveta Regulatora biće i tačka 'Donošenje odluke o izdavanju dozvola na osnovu Javnog konkursa za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa'", navode u REM-u i dodaju da će odluka biti objavljena "u skladu sa zakonskom procedurom odmah po njenom donošenju".
  • Pićuka

    21.10.2018 13:29
    Garantovano dobijaju nac. frekvenciju. Zna se ko je vlasnik Studia B, a vrli poslanik je "novinar" na K. Pošto je nac. frek. od opšteg značaja za većinsko biračko telo odluka je nedvosmilena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija