Šabić pokrenuo postupak zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je pokrenuo postupak nadzora povodom objavljivanja informacija iz zdravstvenog kartona Kragujevčanke Violete Cvetković u pojedinim medijima i dodao da je trebalo pre njega da reaguju Ministarstvo zdravlja i Tužilaštvo.
Šabić pokrenuo postupak zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona
Foto: Pixabay
Šabić je rekao da je od Doma zdravlja zatražio odgovore na relevantna pitanja.
 
"Zapravo, u ovakvim okolnostima, Poverenik je poslednji koji je trebalo da reaguje. Ali reagovao je i naravno da će po okončanju postupka, kada vidimo o čemu se radi, javnost biti obaveštena", objasnio je Šabić.
 
Šabić je kazao da su zdravstveni podaci pacijenata Zakonom o zaštiti podataka klasifikovani kao "naročito osetljivi podaci koji su tvrđe zaštićeni nego drugi podaci o ličnosti".
 
"Zakonom o pravima pacijenata je utvrđen poseban režim, vrlo rigidan kojim je predviđeno da je pristup tim podacima moguć isključivo lekarima koji pacijenta leče, a drugim licima uz pristanak pacijenta ili eventualno na osnovu odluke suda. Drugim rečima, nema načina da ti podaci na legalan način dospeju u javnost, a pogotovo ne u tabloide", objasnio je Šabić.
 
On je kazao da bi trebalo očekivati intervenciju Ministarstva zdravlja, jer je po Zakonu o zaštiti pacijenata nadzor nad primenom tih prava u nadležnosti tog ministarstva.
 
"Ministarstvo zdravlja bi trebalo da primeni disciplinske mere, proveri kakav je mehanizam zaštite i pokrene prekršajni postupak", kazao je Šabić.
 
On je kazao da je sa stanovišta Krivičnog zakonika izvršeno čak i krivično delo i da bi zbog toga trebalo da reaguje i tužilac. "Ne znam da li će po dobrom starom običaju da izostane i jedno i drugo", dodao je Šabić.
 
Pojedini mediji prethodnih dana objavljivali su podatke iz medicinske evidencije majke iz Kragujevca Violete Cvetković, nakon što je ona objavila snimak u kojem tvrdi da lekari u Domu zdravlja u Kragujevcu nisi pregledali njeno dete.
  • Aleksandra

    23.10.2018 23:52
    Komentar
    U pravu je niko ne sme da vidi podatke pacijenta bez njegove dozvole.Ministarstvo zdravlja treba da se pozabavi ovim slucajem.
  • Boško

    23.10.2018 21:15
    Šabić
    Šabić radi svoj posao i uradio je ono što spada u opis njegovih nadležnosti. Ako postoje propusti lekara treba i da odgovaraju.
  • Maja

    23.10.2018 20:25
    Srbija
    Treba rešiti taj slučaj svakako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.