Pravilnik o diskriminaciji u školama ne pominje rođendanske pozivnice

Nedavno se u medijima pojavila vest kako novi Pravilnik predviđa da ako đak proslavlja rođendan, mora da pozove celo odeljenje, a na ovu "odredbu" reagovali su i predstavnici Ministarstva prosvete kao i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Pravilnik o diskriminaciji u školama ne pominje rođendanske pozivnice
Foto: Pixabay
Međutim, nigde na 23 strane Pravilnika koji je dostupan na internetu ne može da se pročita slična odredba, a u njemu čak ne postoje ni reči "proslava, "rođendan" i "pozivnice".
 
Tijana Savković, predsednica Tima za zaštitu od diskriminacije u Medicinskoj školi "7. april" Novi Sad, kaže za 021 da ona za tu odredbu nikada nije čula, niti je nešto slično pročitala u Pravilniku koji škola poseduje.
 
"Rođendani se slave van škole i školskih časova, to mi ne određujemo. Ne vidim zašto dete ne bi moglo da pozove samo dva, tri najbolja druga ili drugarice na svoj rođendan, naročito kada uzmemo u obzir koliko to utiče na kućni budžet", objašnjava Savković.
 
Biljana Jeličić, koja je na istoj poziciji u Timu OŠ "Marija Trandafil" Veternik takođe ne zna za postojanje ovakve odredbe, ali smatra da je ovo dobar primer kroz koji se roditeljima može objasniti konkretan način diskriminacije.
 
"Pozivnice za proslavu rođendana svoje dece roditelji ne treba da dele u školi, već u svoje privatno vreme, na način koji sami izaberu. Time proslava dečijeg rodjendana, koja je u privatnoj organizaciji, ne bi dovela do diskriminisanja dece koja, eventualno, ne bi bila pozvana. A u školi bi se izbeglo diskriminatorno ponašanje, koje se može prepoznati i sprečiti", kaže Jeličić za 021.
 
Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković, rekla je za "Blic" da roditelji moraju da donesu pozivnice za svu decu kada obeležavaju dečije rođendane, a pozivnice se dele u školi.
 
"Škola ne sme da dozvoli da deca, kada pozivaju na rođendanske proslave, ne pozovu svu decu iz odeljenja. Roditelji imaju pravo da slave rođendane kako žele, ali nemaju pravo da ne donesu pozivnice za svu decu, ako pozivaju u školi", naglasila je Nedeljković.
 
Na pitanje TV Prve "da li je ekstremno to što pravilnik, koji važi od 1. septembra, predviđa da deca moraju da zovu sve drugove iz odeljenja na rođendan ili nikoga", poverenica Brankica Janković rekla je da nema ništa protiv te "odredbe", ali da će biti "teško sprovoditi je u praksi".
 
Janković za 021 kaže da nije učestvovala u pravljenju Pravilnika, ali da je namera i odlučnost da se spreči diskriminatorno ponašanje pozitivna.
 
"Koliko sam ja informisana, primer sa deljenjem pozivnica su naveli predstavnici Ministarstva prosvete u nameri da ilustruju primenu pravilnika i smatram da se time htelo simbolično ukazati na problem isključivanja dece koja su drugačija. Da li diskriminišete neko dete zato što ne želite da ga pozovete na rođendan, to se mora proceniti od slučaja do slučaja, moraju se uzeti i druge okolnosti u obzir. Kako će se to sprovoditi u praksi ostaje da vidimo. Ono što je pozitivno jeste namera i odlučnost da se spreči diskriminatorno ponašanje, a ako se kroz praksu pokaže da je pravilnik potrebno korigovati, to se može učiniti mnogo brže i lakše nego kada treba da se izmene neki zakonski propisi. Institucija na čijem sam čelu je nadležna da reaguje u slučaju kada je povređen zakon, ali smo isto tako spremni da ukažemo kako se neki propis koji reguliše pitanja diskriminacije može učiniti boljim", navodi Janković.
 
Iz Ministarstva prosvete za 021 navode da se nadaju da je reč o "slučajnoj zameni teza pojedinih medija".
 
"Suština je da nije reč o slavljenju rođendana, već primera radi, o podeli pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Reč je o mlađem uzrastu dece koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz celine i kod koje to može izazvati doživljaj odbačenosti. Pozivnice za rođendan dete može da podeli na odmoru, pre ili posle časova i da pozove koga god hoće. To je odluka roditelja i vaspitni model porodice", objašnjavaju u Ministarstvu.
 
Pravilnik za zaštitu od diskriminacije - prevencija, reagovanje i merenje rezultata
 
Od 1. septembra u školama i vrtićima širom Srbije se primenjuje Pravilnik za borbu protiv diskriminacije, koji između ostalog podrazumeva i formiranje timova za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja u svim školama.
 
U timovima se obično nalaze direktor, pedagog, psiholog i sekretar ustanove, kao i nastavnici i razredne starešine. Oni su nadležni da reaguju u situacijama nasilja i diskriminacije, ali i da analiziraju stanje u ostvarivanju ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, da pripremaju program prevencije, informišu učenike, učestvuju u projektima i obukama u vezi sa prevencijom diskriminacije, predlažu mere za zaštitu, uključuju roditelje u planiranje aktivnosti i prate efekte preduzetih mera.
 
Tijana Savković kaže za 021 da se za sada njihov tim bavi pretežno preventivnim aktivnostima.
 
"Trenutno se u školi sprovodi radionica 'Hajmo na piknik' o važnosti zdrave ishrane i fizičkoj aktivnosti i predavanje 'Prevencija bolesti zavisnosti' (narkomanija i alkoholizam). Nastavnici se redovno obučavaju i pohađaju seminare, a učenici takođe. Trenutno imamo nekoliko predstavnika prvih i drugih razreda na obuci Crvenog krsta Novog Sada o prevenciji trgovine ljudima, ti učenici onda prenose znanje svojim drugarima, drže predavanja i radionice na tu temu. Prošle školske godine i nastavnici i učenici su učestvovali u projektu Autonomnog ženskog centra 'Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje' itd. Sarađujemo sa eminentnim doktorima, stručnjacima, policijom, raznim udruženjima, savetovalištima i slično u cilju prevencije nasilja kod mladih", navodi Savković.
 
Timovi za zaštitu treba da prepoznaju kada je u pitanju "dečiji nestašluk", a kada je osobi "povređeno lično svojstvo", što se može razlikovati od slučaja do slučaja.
 
Primeri pojedinih tipičnih diskriminatornih ponašanja učesnika u obrazovanju su izlaganje podsmehu po osnovu nacionalnosti, omalovažavanje po osnovu ličnog svojstva, imitiranje hoda, govora, izgleda, izlaganje podsmehu, oslovljavanje pogrdnim nazivima, izražavanje stereotipa, pričanje uvredljivih i ponižavajućih šala, promovisanje rodnih stereotipa, slanje ponižavajućih ili uvredljivih poruka, ignorisanje i izbegavanje kontakta, odbijanje sedenja u klupi sa drugim učenikom zbog ličnog svojstva, ali i verbalno privilegovanje pripadnika većinske grupe.
 
U slučaju pojave diskriminacije škola treba da proveri dobijene informacije, reaguje na takvo ponašanje, obavesti i pozove roditelje, prikupi relevantne informacije, preduzme mere i aktivnosti i prati njihove rezultate.
 
Za diskriminatorno ponašanje odgovorni su i roditelji i zaposleni u ustanovi. Zaposleni su odgovorni za svoje izjave i ponašanja kojima se ispoljava i promoviše diskriminatorno ponašanje, stereotipi, predrasude i netolerancija prema pripadnicima manjinskih i osetljivih društvenih grupa kao što su, na primer, osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i zdravstvenim teškoćama.
 
Pravilnik propisuje da roditelj deteta ne sme svojim ponašanjem u ustanovi da podstiče, pomaže, izazove ili na bilo koji način doprinese diskriminaciji i vređanju ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.
 
Direktor ima obavezu da preduzme Zakonom utvrđene mere i aktivnosti prema zaposlenom, roditelju i trećem licu koje se diskriminatorno ponašalo i prijavi slučaj nadležnim organima. U slučaju diskriminatornog ponašanja zaposlenog utvrđuje se odgovornost u disciplinskom postupku, u skladu sa Zakonom.
 
Odgovornost roditelja za diskriminaciju koju je izvršilo njegovo dete utvrđuje se u prekršajnom postupku na osnovu Zakona. Ukoliko je izvršilac diskriminacije roditelj ili treće lice, odgovornost se utvrđuje pred Poverenikom ili u sudskom postupku u skladu sa zakonom.
 
Podsetimo, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada je nedavno ocenilo da je nasilje putem društvenih mreža među školskom decom sve češće, a i ove, kao i prošle godine postojao je problem sa dostavljanjem izveštaja o nasilju, koje su direktori škole nerado slali Koordinacionom telu, kako škole ne bi dobile nisku ocenu prilikom eksternog ocenjivanja Školske uprave.
  • Kaćanka

    01.11.2018 06:57
    @Vlada
    Pozovem sve a ne dodju ti koji su druge boje kože, koji se prezivaju Kis....
    Mlatis praznu slamu Vlado
  • Vaspitanje

    30.10.2018 21:43
    @Vlada
    Pravo pitanje je zašto neko na silu hoće da bude pozvan na tudj rodjendan ?
    Meni to nije jasno.
    Nikada se nisam gurao nepozvan, niti se družio sa onima koji ne žele moje društvo.
    Detetu treba objasniti da ga neće svi voleti i da je samo mami i tati centar sveta.
    Uvek je bilo da je neko popularan u drštvu,a neko nije .
    Što pre to shvati,biće mu lakše u životu.
    Sve ostalo je prodavanje magle.
  • Demagog

    30.10.2018 14:14
    @ Vlada
    Kada Vlada ne pozove na slavlje kolegu sa posla razlog je prost.
    Kolega je nevaspitan i incidentan, a što je istovremeno i Rom, to je slučajnost. .
    Vlada nikoga ne diskriminiše,samo bira društvo.
    Ali ako neko dete ne pozove na rodjendan malog nevaspitanog i incidentnog Roma, Vlada će sa sigrnošću tvrditi da je to iz razloga što je dete koje pravi rodjendan, incidentni fasista ,koji ne voli male Rome . I zatražiti da se dete najstrožije kazni , jer dete ne može da bira društvo,
    Zna Vlada sve.
    Samo Vlada ima jedan metar za sebe,a drugi metar za decu kojoj predaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.