Deca izbeglice dočekale Merkelovu poljupcima

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas izbeglički kamp u Turskoj kod granice sa Sirijom i otvorila centar za zaštitu dece koji finansira EU, a tom prilikom je dobila poklone i poljupce od najmladjih izbeglica iz Sirije.
Kancelarka Merkel doputovala je danas po podne sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom i potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom u grad Gaziantep, u pokušaju da daju zamajac primeni sporazuma EU i Ankare o rešavanju izbegličke krize, a na aerodromu ih je dočekao turski premijer Ahmet Davutoglu.
 
Delegacija je, uz jake mere bezbednosti i sa snajperistima na krovu autobusa, odmah odatle otišla u obližnji izbeglički kamp u Nizipu, gde se nalazi oko 5.000 izbeglica, među kojima 1.900 dece.
 
Iznad ulaza u kamp dočekao ih je veliki transparent sa natpisom: "Dobrodošli u Tursku, najveće utočište izbeglica", prenosi Rojters. Merkelova, Tusk i Timermans su presekli crvenu traku i time svečani otvorili dečji centar koji finansira EU i podržava UNHCR, a u ceremoniji im se pridružio Davutoglu sa suprugom, navodi AP.
 
Nemačka kancelarka je ćaskala sa grupom dece koja su stajala ispred crteža okačenih u centru, delila im bojice i slušala muzički sastav koji je izveo prigodne numere, a potom se rukovala sa mladim muzičarima i zahvalila im na arapskom.
 
Evropski lideri će se, posle obilaska izbeglica, povući na razgovore i na kraju će imati zajedničku konferenciju za medije sa turskim premijerom Davutogluom, najavile su agencije. Cilj njihove posete je da podstaknu sprovođenje sporazuma sa Ankarom vrednog šest milijardi evra, postignutog pre mesec dana, o vraćanju migranata koji stignu na grčke obale u Tursku, a koji je na udaru kritika boraca za ljudska prava, UNHCR-a i nekih lidera EU, navodi AFP.
 
Evropski lideri žele da pokažu kako izdvojena sredstva pomažu Turskoj da poboljša uslove za 2,7 miliona izbeglica u toj zemlji, mada kritičari ističu da ih većina živi u siromaštvu daleko od zvaničnih kampova. 
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.