FOTO: Crkva Svetog Save na Menhetnu u ruševinama

Ekipe vatrogasaca, hitne pomoći i policije i dalje su u velikom broju na Menhetnu, gde je u nedelju popodne izgorela crkva Svetog Save, pokazuju ekskluzivne fotografije 021.rs.
U požaru niko nije povređen, ali je materijalna šteta ogromna i sanacija će trajati dugo, potvrdili su ranije danas zvaničnici.
 
"Njujork tajms" je preneo da su vatrogasci prvu dojavu o požaru u crkvi, koja se koja se nalazi na 25. ulici, između Pete i Šeste Avenije, nešto pre 19 sati. U gašenju vatre, koji se brzo raširila, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca i požar je posle tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.
 
 
Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, da će se istražiti uzroci, ali da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.
 
"Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drven i više ga nema", rekao je Gribon.
 
Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara, naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji. 
 
Većina medija ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.
 
Otac Majstorović: Sve je uništeno, požar se još gasi
 
Starešina crkve Svetog Save Đokan Majstorović rekao je da je požar još nije u potpunosti ugašen. 
 
"Još uvek se vatrogasna kola nalaze oko crkve, gašenje još traje. Svi mi koji živimo u bližini crkve smo evakuisani zabranjen nam je prilaz crkvi na menje od 200, 300 metara. Crkva je potpuno izgorela, sve je uništeno, ostali su samo zidovi. Vladika je bio ovde i on će obavestiti Patrijaršiju", rekao je RTS-u otac Majstorović. Prema njegovim rečima, to je najžalosnija vest koja se mogla dogoditi - posebno na veliki praznik.
 
Ambasada SAD žali zbog srpske crkve na Mehnetnu
 
Američka ambasada u Srbiji izrazila danas žaljenje zbog požara u kojem je izgorela srpska pravoslavna crkva Svetog Save na Menhetnu. 
 
"Tužne vesti nam dolaze iz Njujorka na ovaj veliki i sveti praznik. I pored velikog napora 170 njujorških vatrogasaca srpska pravoslavna crkva u centru Menhetna u Njujorku izgorela je u požaru nekoliko sati nakon što je u njoj oko 700 vernika proslavilo Uskrs", objavljeno je na Fejsbuk stranici ambasade SAD u Beogradu.
 
"Srećom žrtava nema, ali je nažalost 166 godina staro zdanje uništeno. Ambasada ižražava duboko žaljenje povodom ove tužne vesti", dodaje se u postu Ambasade.
 
Snimak požara pogledajte u vesti OVDE.
 
Autor: 021, Tanjug
Foto: Regina Wroten
  • Iskreno

    05.05.2016 14:54
    da kažem
    Iskreno, kako se ponašamo- hrišćani, ljudi.......u ovoj zemlji čudi me da nije izgorela još po koja crkva, ako je nešto zajedničko našem Srpskom narodu u 70% slučajeva to je zavist, ljubomora, kriminal, lična korist, obmana, laž, korupcija..............
    Prekršili smo sve moguće hrišćanske norme počevši od naše crkve, političara ("patriota i ne patriota"), huligana koji se kunu u pravoslavlje i Srpstvo, medija (gde se propagiraju sve antihrišćanske vrednosti poput FARME i PAROVA)...............
    Šta reći, više se ateisti ponašaju hrišćanski nego tzv. hrišćani!
  • ex chapman

    05.05.2016 08:56
    šteta
    šteta. jedna od retkih crkava SPC u neo-gotskom stilu. a ko je zapalio nek utvrde nadležni, što bi rek'o g. Mali. ja samo znam da student nije! a što bi rek'o g. Laušević "nije Dinara sama planula;..."
  • Šteta

    05.05.2016 05:30
    Ako niste videli dijasporu u crkvama za većih praznika (Božić i Uskrs) onda vam je oprošteno što ne verujete u priče o svećama. Šteta lepe zgrade, ali osigurana je, a opet već lete pozivi za skupljanje donacija za "obnavljanje". Koje je, uzgred budi rečeno, kupljena (ne građena) 1942, kojim novcima da hoće neko da kaže. Da nije onim odnesenim iz Kraljevine Jugoslavije, pa smo malo oprali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.