Erdogan oterao Davutoglua, dovodi svog zeta

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je da odlazi sa mesta predsednika vlade. Mediji navode da je predsednik Redžep Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu i da ne podržava predsednički sistem.
Bela kuća je saopštila da ceni turskog premijera Ahmeta Davutoglua kao "dobrog partnera SAD" i dodala da ne očekuje da će njegovo napuštanje funkcije uticati na američko-turske odnose u vezi sa Islamskom državom.
 
Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsednika Erdogana, najavio je odlazak posle sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine. Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.
 
AFP ističe da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsednika Erdogana. "Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu reč protiv našeg predsednika", rekao je Davutoglu novinarima.
 
Tamošnji mediji pišu da se premijer Davutoglu poslednjih meseci sukobljavao sa Erdoganom, naročito po pitanju planiranih promena Ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije. Pozivajući se na nezvanične informacije, ističe se i da je Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu, a njegova lojalnost predsedniku dovedena je u pitanje nakon nekoliko inicijativa koje je preduzeo na svoju ruku.
 
 
Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington. Davutoglu se protivio zatvaranju akademika i novinara pre suđenja i zalagao se za mirovni proces s Kurdima, kojem se Erdogan izrazito protivio. Turski je premijer takođe bio i ključan u sporazumu s EU o zaustavljanju plime izbeglica.
 
Analitičari veruju da će Davutoglua zameniti osoba stopostotno lojalna Erdoganu. Dnevnik Džumhurijet navodi da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Erdoganov zet, Berat Albajrak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.