Češki MUP osniva tim protiv ruske propagande

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova osniva specijalni tim za "nadziranje ruske propagande i borbe protiv nje i ciljanih dezinformacija", koje se, prema saznanjima ministrstva "pojavljuju na nekoliko desetina proruskih sajtova i portala" u toj zemlji.

"U timu će biti oko 30 ljudi koji će pratiti manipulacije medija pristalica Kremlja i aktivnosti na internetu i društvenim mrežama. Potrebno je da na to reagujemo, u najmanju ruku da znamo kojim putem idu", rekao je danas češkom javnom servisu ČT ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Novi specijalni tim bi trebalo da obuči državne činovnike kako da se suoče s rizicima koje sobom nose ciljane dezinformacije.

"Želimo da budemo otporni. Svesni smo demokratskih vrednosti za koje se zalažemo i nećemo dozvoliti da se rasture", kazao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

U Češkoj na internetu ima nekoliko desetina proruskih sajtova, vrlo profesionalnog izgleda ali specijalizovanih za označavanje vlade u Ukrajini kao fašističke i za stalne optužbe da SAD žele da zavladaju celim svetom.

Analitičari ocenjuju da ti mediji imaju netransparentnu vlasničku strukturu, tako da ne može da se dođe do odgovora ko ih finansira. Baza podataka sajtova i internet medija koji plasiraju dezinformacije napravljena je prošle godine u Slovačkoj a sada takvu bazu prave i češki novinari.

  • @Cane

    26.05.2016 10:22
    E, Cane, da si i ti imao iskustva sa Rusima kao što si Česi, drugu pi ti pesmu pevao...
  • cane

    26.05.2016 08:00
    vidi ti to
    Prvo sam pomislio da je greska u naslovu i da je rec o Severnoj Koreji a ne o Ceskoj.
    Znaci ovde se ne radi ni o kakvom vidu cenzure, propagiranju jednoumlja ili cemu slicnom. Naravno, ne bi to bilo u skladu s "demokratskim vrednostima" na kojima pociva "zapadna civilizacija". A da se malo pozabave svi proamerickim i drugim slicnim portalima i sajtovima, ima li mozda takvih, propagiraju li oni sta, ko njih placa, sire li dezinformacije ...?

  • RD

    26.05.2016 07:56
    Srbija je preplavljena ruskim kvazi informativnim portalima, sa izmisljenim vestima, sve u cilju dizanja libida ruskim nacionalistima srpskog porekla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.